Datum
01
nov

Extra plekken beschikbaar bij de cursus Filosofie van de waarheid!

Wegens grote belangstelling is er voor deze cursus extra lesruimte geregeld. Hierdoor is er (weer) ruimte voor nieuwe aanmeldingen en is er geen sprake meer van een wachtlijst.
Lees meer
Datum
04
okt

Cursus over achtergronden én mogelijke oplossingen voor de wooncrisis.

UPDATE: deze  curus gaat definitief van start, schrijf u nu nog in! „Als het gaat om het vinden van een passende woning, zijn we een hele generatie aan het afschrijven”, zei Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft onlangs in de Nrc. „Hoe kan dit, vragen mensen me steeds vaker. Ze worden boos, merk ik.” Er zijn veel oorzaken aan te wijzen maar één ding staat vast: het volkshuisvestingsbeleid van de afgelopen decennia heeft de ‘woningnoodramp’ sterk bevorderd. Het aangaan van hoge leningen voor een koopwoning werd gesubsidieerd. En van de woningcorporaties, die sociale huurwoningen bouwen en beheren,  trok de overheid haar handen af. Daardoor kunnen jonge mensen nu bijna niet meer aan een eigen, betaalbare woning komen. Hoe zal dat verder gaan? Steeds meer burgers verliezen hun vertrouwen in de politiek. De overgrote meerderheid vindt bijvoorbeeld dat de sociale ongelijkheid moet worden aangepakt. Zo bezit de rijkste 10% zelfs 60% van het totale vermogen in Nederland. Woningen zijn een investeringsobject geworden, waarvoor de middengroepen een hoge schuld moeten aangaan. Maar de regering aarzelt en lijkt zeker niet van plan om vermogens van de rijkste Nederlanders meer te gaan belasten. Kan het ook anders?  Dat we wonen als een grondrecht zien in plaats van als een investering? Grondspeculatie heeft de woningprijzen inmiddels verdubbeld. George Monbiot en Jason Hickel laten zien dat het idee dat je grond kunt bezitten helemaal verweven is met de geschiedenis van kolonialisme en kapitalisme. En met de heerschappij die de Westerse mens denkt te kunnen uitoefenen over de natuur met behulp van techniek en natuurwetenschap. De Nederlandse Bank lanceerde vorig jaar een voorstel om de vermogenscomponent van woningbezit te gaan belasten. Dat levert op termijn veel goedkopere woningen op. En een eerlijker verdeling van lusten en lasten over kopers en huurders van huizen. Dit idee wordt opmerkelijk genoeg ondersteund door alle grote banken van Nederland. Zij schreven samen met economen van alle grote universiteiten een rapport waarin zij dit onderbouwen. Ook de rol van gemeenten en gemeentepolitiek komen daarbij aan de orde. Met een gerichte aanpak van de nodige grote systeemveranderingen in Nederland kunnen we een heel eind komen. Dat is hoopgevend, maar daarvoor is wel de moed nodig om oneerlijke machtsverhoudingen aan te pakken. Krijg door deze cursus inzicht in de verwevenheid van de woningmarkt met economie en politiek, en denk zelf mee over mogelijke oplossingen. Docent Feiko van der Veen is socioloog en maatschappijleraar. Hij schrijft op feikovanderveen.com al jaren over maatschappelijke problemen. En vooral ook over mogelijke oplossingen daarvan. Bent u geïnteresseerd geraakt? Schrijft u zich nu dan snel in voor de cursus van Feiko: Het neoliberalisme en de gevolgen voor de woningmarkt.
Lees meer
Datum
13
jul

HOVO-cursusaanbod najaar 2022 bekend!

Vanaf nu kunt u zich aanmelden voor één of meerdere HOVO-cursussen in najaar 2022! Wij hebben ons best gedaan om voor u een inspirerend en gevarieerd cursusaanbod samen te stellen rondom interessante onderwerpen op het gebied van o.a. Cultuur, Filosofie, Geschiedenis, Kunst en Politiek. Kijk voor uitgebreide cursusomschrijvingen, startdata, prijzen en docentinformatie onder het onderdeel 'Cursussen'.
Lees meer
Datum
10
jul

Ouderen in collegebanken: hersenen blijven scherpen én sociale contacten

Het is zomer, de universiteit is dicht, de collegezalen leeg. Of toch niet? Deze zomer gooien verschillende universiteiten en hogescholen hun collegezalen open voor de HOVO, hoger onderwijs voor ouderen. De instelling biedt cursussen aan, speciaal voor 50-plussers. De cursussen variëren in thema: van neuropsychologie tot de kunstgeschiedenis van Milaan. NOS publiceerde eerder een uitgebreid artikel over ouderen in collegebanken.
Lees meer
Datum
12
jun

"Ik ben nog altijd leergierig, m'n hoofd mag niet met pensioen."

Inmiddels is ze 77 en heeft ze zeven jaar ervaring als pensionado. Dat viel niet mee, zeker in het begin. Eigenlijk viel ze in een zwart gat. Misschien omdat ze zich niet echt had voorbereid, maar hoe doe je dat? Doorwerken zat er niet in na het pensioen op haar 70ste. Dus moest er iets anders voor in de plaats komen. Dat werd studeren. Mr. Dien Korvinus (1939), ex-raadsheer bij het Gerechtshof in Den Haag en Amsterdam volgt al jaren met groot plezier HOVO-cursussen. Doorwerken zat er niet in na het pensioen op haar 70ste. Dus moest er iets anders voor in de plaats komen. Dat werd studeren. Mr. Dien Korvinus (1939), ex-raadsheer bij het Gerechtshof in Den Haag en Amsterdam volgt al jaren met groot plezier HOVO-cursussen. Lees haar complete verhaal op de website van ZIN.  
Lees meer

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.