Startdatum
26
sep

Het bouwwerk centraal

In deze cursus van 5 colleges verdiepen we ons thematisch in de moderne architectuur. Elk college heeft een eigen thema, waarbij we eerst enkele historische voorbeelden zullen behandelen om ons dan te verdiepen in de meest spraakmakende recente voorbeelden. Nationaal en internationaal, van bekende en onbekende bureaus, bespreken we de kenmerken en ontwikkeling van elk type bouwwerk. U zult er daarna met andere ogen naar kijken!
  • dinsdag
  • 26 september
  • 3 en 17 oktober
  • 7 en 14 november
Startdatum
05
okt

Chiaro-scuro

Leonardo da Vinci, Caravaggio en Rembandt: drie kunstenaars die grote faam hebben verworven met de behandeling van licht – donker in hun werken. Ontdek in deze bijzondere cursus hun geheimen en werkwijzen.
Bekijk deze cursus
Startdatum
06
okt

Gone with the wind

Een korte, boeiende cursus onder leiding van docent Jef Vandenberghe over stof- en zandtransport.
Bekijk deze cursus
Startdatum
09
okt

Duitse geschiedenis van de negentiende tot de eenentwintigste eeuw

Wie in Nederland denkt aan Duitse geschiedenis komt onvermijdelijk uit op de vraag hoe de gruweldaden van het nationaalsocialistische bewind van Adolf Hitler hebben kunnen plaatsvinden.
Bekijk deze cursus
Startdatum
19
okt

Geopolitiek: tekent zich een andere wereldorde af?

De laatste jaren verandert het international beeld aanzienlijk, zowel economisch als politiek. Een belangrijk element hierin is de opkomst van China. Amerika wil de opkomst van China afremmen door de export van geavanceerde ICT naar dit land te beperken. Het probeert ook andere landen zoals Nederland (ASML!) en Japan hiertoe te bewegen. De spanningen tussen Amerika en China nemen hierdoor toe. Tegelijk is China onmisbaar als leverancier van grondstoffen en metalen voor de energietransitie.
Bekijk deze cursus
Startdatum
02
nov

Licht

Licht, het is overal, we zien het als iets vanzelfsprekends. Voor een natuurkundige blijft het een voortdurende bron van verwondering, en dat gevoel probeert deze collegereeks over te brengen.
Bekijk deze cursus
Startdatum
02
nov

Herstellen de Tweede Kamerverkiezingen het vertrouwen in de politiek?

U mag weer naar de stembus op 22 november. Omtzigt doet mee! Caroline van der Plas ook met haar BBB. Ze heeft zelfs al een premier, Mona Keizer. Dat moet vertrouwen wekken. Hard nodig, want het vertrouwen van de burger in overheid en politiek is tot een absoluut nulpunt gedaald. Toeslagenschandaal, Groningers in de kou, stikstof op z’n beloop, geen benul wat er met asiel en migratie moet. Het is veel politieke leiders al te machtig geworden. Rutte ruimt het veld, Kaag en Hoekstra ook. Zelfs de ouwe getrouwe Van der Staaij gaat het stokje overgeven, hoewel politiek al lang geen estafette meer is, eerder een triatlon.
Bekijk deze cursus
Startdatum
06
nov

Mozart

Hoewel Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) in zijn korte leven zo’n 700 composities heeft geschreven in alle destijds gangbare genres was de opera onbetwist zijn grote liefde. Niet minder dan 22 theaterwerken liet hij de wereld na.
Bekijk deze cursus
Startdatum
06
nov

De liberale representatieve democratie niet meer van deze tijd?

Het failliet van de communistische volksdemocratieën was de victorie van de liberale democratie. Een andere geschiedenis hoefde niet meer geschreven volgens Fukuyama. Dat was de euforie van 1989, 1991. Ruim dertig jaar later, nu in 2023, ligt de representatieve liberale democratie overal onder vuur. Rusland moet er niks van hebben, Polen en Hongarije nemen het niet zo nauw met de trias politica, de overwinning van BBB bij de statenverkiezingen is de zoveelste uiting van wantrouwen in de Haagse politiek. Er moet naar de burgers geluisterd worden. Is het einde van de liberale representatieve democratie in zicht? Een verkenning en analyse in zes bijeenkomsten.
Bekijk deze cursus
Startdatum
10
nov

De Brueghel-dynastie

U kent vast de grappige schilderijen van Pieter Brueghel de Oude. Je raakt er soms niet op uitgekeken. Zijn vele boerenscènes bezorgden hem de bijnaam Boeren-Brueghel. Maar wist u dat hij tevens de grondlegger was van een hele schildersdynastie? Zo volgden zijn kinderen Pieter en Jan in zijn voetsporen en werden eveneens succesvolle schilders. Ook de 3 generaties daarna ontpopten zich tot artistieke talenten.
Bekijk deze cursus
Startdatum
20
nov

Hollandse stadsgezichten in de 17e eeuw

In de Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw is het stadsgezicht een favoriet onderwerp voor veel kunstenaars. Vooral de Haarlemse stadsgezichten zijn erg populair. Daarom wijdt het Frans Hals Museum dit najaar voor het eerst een tentoonstelling aan deze ‘Haarlempjes’ uit de 17e eeuw. In deze speciale lezing staan uiteraard de werken uit de tentoonstelling centraal, maar maakt u via de stadsgezichten ook kennis met andere Hollandse steden.
Bekijk deze cursus
Startdatum
21
nov

Filosofie van ruimte en tijd

Deze collegereeks onderzoekt vanuit verschillende filosofische perspectieven de aard en de ervaring van ruimte en tijd. In deze kosmische dimensies speelt ons leven zich af. Al in de Oudheid, bij Aristoteles, Plotinus en bij Augustinus wordt over tijd, ruimte en eeuwigheid nagedacht. In de moderne tijd door denkers en fysici als Newton, Kant, Einstein en later in de fenomenologie bij Husserl en Heidegger. Een cursus voor iedereen die geïnteresseerd is in de grondslagen van ons kosmische bestaan.
Bekijk deze cursus
Startdatum
07
dec

De dood in het leven

Een compilatie vanuit huidige ervaringen, de historie en het bewustzijn over dood en sterven binnen de context van vergankelijkheid en de toekomst.
Bekijk deze cursus

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.