Startdatum
09
feb

Het bouwwerk centraal

In deze cursus van 4 colleges verdiepen we ons thematisch in de moderne architectuur. Elk college heeft een eigen thema, waarbij we eerst enkele historische voorbeelden zullen behandelen om ons dan te verdiepen in de meest spraakmakende recente voorbeelden.
  • donderdag
  • 9 en 16 februari
  • 9 en 16 maart
Startdatum
10
feb

Sterrenkunde: verdieping

Een korte cursus over vier pakkende onderwerpen uit de moderne sterrenkunde. Voorkennis: een inleidende cursus over sterrenkunde, of equivalent.
Bekijk deze cursus
Startdatum
15
feb

Filosofie van ruimte en tijd

Deze collegereeks onderzoekt vanuit verschillende filosofische perspectieven de aard en de ervaring van ruimte en tijd. In deze kosmische dimensies speelt ons leven zich af. Al in de Oudheid, bij Aristoteles, Plotinus en bij Augustinus wordt over tijd, ruimte en eeuwigheid nagedacht. In de moderne tijd door denkers en fysici als Newton, Kant, Einstein en later in de fenomenologie bij Husserl en Heidegger. Een cursus voor iedereen die geïnteresseerd is in de grondslagen van ons kosmische bestaan.
Bekijk deze cursus
Startdatum
06
mrt

Dmitri Sjostakovitsj

May Verheyen neemt u graag mee op reis door het leven en werk van de 20e-eeuwse Russische componist Dmitri Sjostakovitsj en enkele van zijn tijdgenoten. Deze avontuurlijke verkenning wordt verder verlevendigd met beeldmateriaal, muziek en een (poëzie)voordracht door Maathe Commerina Boot.
Bekijk deze cursus
Startdatum
23
mrt

Cryptografie

Velen hebben wel gehoord dat moderne cryptografische technieken gebruik maken van priemgetallen en met name gebaseerd zijn op de moeilijkheid om grote getallen in priemfactoren te ontbinden. De details zijn echter minder bekend. De wiskunde die hier voor nodig is, is echter niet erg ingewikkeld.
Bekijk deze cursus
Startdatum
11
apr

Psychiatrie binnen de context van de samenleving

Deze cursus geeft een antwoord op de overkoepelende vraagstelling of psychiatrie een wetenschappelijke discipline is die in haar opvattingen over gestoord gedrag losstaat van maatschappelijke invloeden, of hierin juist wordt beïnvloed.
Bekijk deze cursus
Startdatum
13
apr

Een eervol bestaan. De geschiedenis van het KNIL

Vilan van de Loo neemt u mee op een reis door de geschiedenis en laat u kennis maken met de wereld van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), met feiten, verhalen en natuurlijk mooie historische beelden.
Bekijk deze cursus
Startdatum
21
apr

De unieke blik van Vermeer

Ontdek tijdens deze tentoonstellingslezing de rijke werken van de beroemdste schilder van Delft!
Bekijk deze cursus
Startdatum
19
sep

Toetanchamon

Toetanchamon is vooral bekend om de schitterende kunstschatten die met de vondst van zijn graf in 1922 aan het licht zijn gekomen. In deze cursus van vijf bijeenkomsten zullen vele prachtige objecten worden besproken. Daarnaast zal ook het leven van de kindkoning Toetanchamon in een breed tijdsbeeld worden geplaatst. Veel aandacht gaat uit naar zijn geboortegrond Achetaton, het huidige Tell el-Amarna.
Bekijk deze cursus
Startdatum
20
sep

Creatief schrijven

Hebt u ook altijd al plezier willen krijgen in schrijven en taal, maar ook gevoeliger en/of creatiever willen worden in uw taal- en woordgebruik? In deze praktijkgerichte, tweewekelijkse cursus van 8 bijeenkomsten leert u het allemaal.
Bekijk deze cursus

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.