HOVO Alkmaar verzorgt dit najaar voor het eerst twee cursussen op Hogeschool Inholland Haarlem. Op maandag 25 september en 20 november starten respectievelijk de cursussen ‘De liberale representatieve democratie’ en ‘Hollandse stadsgezichten in de 17e eeuw’.

In de cursus ‘De liberale representatieve democratie’ neemt docent en politicoloog Tjerk Busstra de deelnemers mee in de geschiedenis én toekomst van de liberale democratie. Het failliet van de communistische volksdemocratieën, denk aan de val van de Berlijnse Muur in 1989, was de victorie van de liberale democratie. Ruim dertig jaar later, nu in 2023, ligt de representatieve liberale democratie overal onder vuur. Rusland moet er niks van hebben, Polen en Hongarije nemen het niet zo nauw met de trias politica, de overwinning van BBB bij de statenverkiezingen is de zoveelste uiting van wantrouwen in de Haagse politiek. Er moet naar de burgers geluisterd worden. Is het einde van de liberale representatieve democratie in zicht? Deze cursus bevat een verkenning en analyse in zes bijeenkomsten.

Hollandse stadsgezichten in de 17e eeuw
In de Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw is het stadsgezicht een favoriet onderwerp voor veel kunstenaars. Vooral de Haarlemse stadsgezichten zijn erg populair. Daarom wijdt het Frans Hals Museum dit najaar voor het eerst een tentoonstelling aan deze ‘Haarlempjes’ uit de 17e eeuw. In de lezing ‘Hollandse stadsgezichten in de 17e eeuw’, verzorgd door docent Birgitte Mommers, staan uiteraard de werken uit de tentoonstelling centraal, maar maakt men via de stadsgezichten ook kennis met andere Hollandse steden, zoals Delft (Johannes Vermeer) en Dordrecht (Albert Cuyp).

Meer informatie?
Bovengenoemde cursussen vinden plaats op Hogeschool Inholland Haarlem (Bijdorplaan 15). Kijk voor aanmelding en meer informatie op www.hovoalkmaar.nl

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.