Haarlem is al lang een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Zo schilderden onder anderen Gerrit Berckheyde, Jacob van Ruisdael en Jan van Goyen vele stadsgezichten met de Haarlemse Bavo prominent aan de horizon. De populariteit van dit type schilderij was zelfs zo groot dat ze een eigen naam kregen: ‘Haarlempjes’.

Ook andere steden figureerden prominent in schilderijen uit de 17e eeuw. Denk maar aan het beroemde Gezicht op Delft van Johannes Vermeer, of aan de Dordtse gebouwen die te zien zijn op de schilderijen van Albert Cuyp.

In deze lezing staat het Hollandse stadsgezicht, en vooral de Haarlempjes, centraal. U maakt kennis met de schilders die zich vooral in dit genre specialiseerden, zoals Berckheyde en Ruisdael. Om deze werken in context te plaatsen, kijken we zijdelings ook naar andere stadsgezichten, zoals Vermeers Gezicht op Delft.

Meld uzelf nu nog aan en ga optimaal voorbereid naar de tentoonstelling!

 

 

Terug naar cursusaanbod

Cursusinformatie

  • maandag
  • 20 november
  • € 30
  • 18:45 - 21:15 uur
  • LET OP: Inholland HAARLEM

Docent Birgitte Mommers
Birgitte Mommers studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar afstuderen in 2005 is zij zich gaan toeleggen op het geven, ontwikkelen en schrijven van cursussen, lezingen en rondleidingen voor volwassenen. Daarbij speelt zij mede in op het actuele tentoonstellingsaanbod. De onderwerpen die zij behandelt, zijn uiteenlopend: hoewel zij afstudeerde op de kunst van de nieuwere tijd (renaissance en barok), is zij even goed thuis in oude culturen en kunststromingen uit de 20e eeuw. Met passie en gedegen kennis weet zij haar toehoorders mee te nemen in het onderwerp en hen te inspireren.

Ik wil mij aanmelden
(U wordt doorgeschakeld naar de website van Inholland Academy - erkend partner van HOVO Alkmaar).

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.