HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

Lezing Russische presidentsverkiezingen - speciale HOVO-bijeenkomst


Start definitief woensdag 21 maart 2018 om 10.00 uur op Hogeschool Inholland Alkmaar

Op 18 maart kiest Rusland een nieuwe president, of is het realistischer om te zeggen dat Rusland opnieuw haar oude president kiest. Bij ons in het Westen zullen 9 van de 10 mensen denken dat de verkiezingen in Rusland maar vals spel zijn, dat de waarschijnlijke overwinning van Poetin een georganiseerde schijnvertoning van democratie is. Of dat nu wel of niet waar is, belangrijk blijft om te weten hoe het systeem precies in elkaar zit. Daar proberen we in de speciale HOVO bijeenkomst over de Russische Presidentsverkiezingen op woensdag 21 maart 2018 (10.00 – 12.30 uur) achter te komen aan de hand van de verkiezingsresultaten, achtergronden ervan en visies erop.

Wat zal zoal de revue passeren?


De verkiezingsdatum

18 maart, gewoon de dag waarop Poetin voor zijn vierde  termijn als president zal worden gekozen? (langer bijv. dan het bewind van Breznjev). Toch is 18 maart wel een bijzondere dag omdat de presidentsverkiezingen precies samenvallen met de dag waarop Rusland de Krim drie jaar geleden annexeerde. Toeval? In de Russische politiek wordt maar weinig aan het toeval overgelaten.


"De Krim is van ons". 


De kandidaten

Naast Poetin zijn er natuurlijk andere kandidaten. Op dit moment (januari 2018) weten we nog niet precies wie dat allemaal zullen zijn. We weten al wel dat één van de grote Poetin criticasters, Navalny, officieel wordt geweerd. Veel publiciteit is er ook voor Xenia Sobchak. Hoe moeten we die kandidatuur duiden? Zij is de dochter van de oud-burgemeester van St. Petersburg Anotoly Sobchak die ook de leermeester van Poetin was. Een doorgestoken kaart? Wie zijn de andere kandidaten en waar staan ze eigenlijk voor?

Officiële campagneposter van Xenia Sobchak


De kandidaat Poetin
Bij vorige verkiezingen was Poetin altijd de kandidaat van een politieke partij (Verenigd Rusland). Deze keer is dat niet zo en gaat hij meedoen als een onafhankelijk kandidaat. Wat zit daar precies achter? Welke betekenis moeten we daaraan toekennen?

Logo Verenigd Rusland


Poetin maakt van zijn kandidatuur een spektakel  om al vast zoveel mogelijk support te genereren.  Zie bijvoorbeeld de onderstaande link naar een uitzending van RT (voorheen Russia Today) waarin Poetin in een massabijeenkomst zinspeelt op zijn kandidatuur.

https://www.rt.com/news/412136-putin-presidential-election-forum/

 

Verkiezingsaffiche Vladimir Poetin


Het verkiezingenstelsel
Wat is er voor nodig om kandidaat voor de presidentsverkiezingen te kunnen zijn. Waaraan moet een kandidaat voldoen en welke eisen worden er aan een kandidatuur gesteld? We weten dat Navalny geen kandidaat kan zijn omdat hij niet aan de eisen voldoet.

Hoe gaan de verkiezingen dan precies in z’n werk? Hoe wordt er gestemd? Hoe wordt er geteld enz. Zullen er waarnemers zijn bij de verkiezingen? En zo ja, wie dan? Wat zijn eerdere ervaringen daarmee? Bij de recente verkiezingen voor gouverneurs van Russische regio’s, vielen alle 18 regio’s toe aan Poetin toegedane kandidaten. Voor sommige cartoonisten (zie hieronder) aanleiding voor scepsis.Poetin niet welgevallige gouverneurskandidaten vallen door het valluik


Media
Wat is de rol van media in de verkiezingen? We weten dat de kritische geluiden in het Russische medialandschap schaars zijn. Welke media zijn onafhankelijk? Wat mogen media wel, wat niet? Hoe ziet het medialandschap eruit, hoe Poetin-gezind is dat? Als er sprake is dat het Kremlin veel media in haar greep heeft hoe werkt dat dan? En hoe staat het met de social media in Rusland?

RT; Spreekbuis van Poetin?


Opiniepeilingen
In alle democratieën worden opiniepeilingen gehouden, zo ook in Rusland, maar … ook daaraan zijn beperkingen. Organisaties die ‘een buitenlandse agent’ zijn mogen dat nu niet meer (o.a. het Levada Centrum). We moeten het dus doen met officiële Russische polls. Opiniepeiling uitgevoerd door verschillende bureaus (ook nog Levada)


Resultaten … betekenis voor de toekomst?
Wat kunnen we verwachten als Poetin herkozen is? Hoe is de opkomst? Wat zegt dat? Hoe doen andere kandidaten het? Zal zijn hofhouding het spel in handen nemen omdat het zijn laatste termijn is? Of nog één keer alle spierballen. We zullen diverse Kremlin watchers raadplegen.


Docent
Tjerk Busstra studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit, met als specialisatie internationale betrekkingen. Sinds 1993, toen de Nederlandse en Russische regeringen een memorandum ondertekenden over hoger onderwijs-samenwerking, was hij heel actief betrokken bij diverse samenwerkingsprojecten van Hogeschool Inholland (en rechtsvoorgangers) met Russische collega’s (Moskou, St. Petersburg). Het bracht hem vaak 3 tot 4 keer per jaar in Rusland, van Siberië tot St. Petersburg en van Nizhny Novgororod tot Rostov aan de Don. Tjerk Busstra beëindigde recent vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zijn werk voor Internationalisering bij Inholland. Hij heeft in het najaar 2017 een HOVO cursus over de Russische Revolutie verzorgd. Verder is hij buitengewoon hoogleraar aan de Guram Tavartkiladze Teaching University in Tbilisi (Georgië).


Datum
Woensdag 21 maart 2018 (start definitief, schrijf nu nog in!)

Locatie
Hogeschool Inholland Alkmaar

Tijd 
10:00 - 12:30 uur

Kosten
€ 25,-


Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 

© 2010-2018 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl