HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
De 1001 Italianen. vijf eeuwen opmerkelijke migratie naar Nederland. Over handelaren, kunstenaars, schoorsteenvegers, terrazzowerkers, ijsmakers, vluchtelingen, gastarbeiders en expats.

Al eeuwen komen Italianen naar Nederland, als bankier, kunstenaar, handelaar, schoorsteenveger, terrazzowerker, of ijsmaker. Na de Tweede Wereldoorlog sluiten, gastarbeiders, pizzabakkers, politiek geëngageerde jongeren, uitwisselingsstudenten en expats zich aan bij de bonte stoet voorgangers.

Hoewel de trek naar Nederland maar een klein onderdeel is van de totale Italiaanse emigratie door de eeuwen heen, is ze in inhoudelijk opzicht opmerkelijk. Allereerst door de bonte verscheidenheid naar beroepen en activiteiten, maar ook door de veranderende geografische herkomst van de migranten. Verder weerspiegelt het ook de grote historische veranderingen en conflicten die in Europa hebben plaatsgevonden op politiek, economisch en sociaal terrein. Tenslotte werpt het een interessante blik op processen van integratie, assimilatie en identiteitsvorming, die momenteel onderwerp zijn van discussie en polemieken.

De Italiaanse gemeenschap in Nederland vormt een kleurrijke archipel, die door de eeuwen heen stukje bij beetje, laagje voor laagje, - als een goede tiramisu -, gestalte heeft gekregen in de vorm van eerste, tweede derde en latere generaties. Het proces van inpassing, participatie en integratie in de Nederlandse samenleving is niet rimpelloos verlopen, maar heeft een subtiel en diepgaand effect gehad. De ‘Hollandianen’ zijn het resultaat van een versmelting van twee werelden die elkaar, na de onvermijdelijke schuringen, botsingen en ongemakken uiteindelijk hebben omarmd. Het heeft daardoor niet alleen bijgedragen aan een verrijking van zaken als de Nederlandse eetcultuur, maar ook gaandeweg bijgedragen aan een nieuwe en aantrekkelijker beeld van Italië en een grotere vervlechting tussen beide landen.

Programma
In deze tweedelige cursus schetsen Daniela Tasca en Paolo De Mas u een zowel analytisch als persoonlijk getint beeld van de rijke, levendige en opmerkelijke geschiedenis van de Italiaanse migratie naar Nederland. Daarbij wordt dieper ingegaan op de specifieke geschiedenis van de Italiaanse ijssalons en terrazzowerkers. Verder worden de ontwikkelingen in de naoorlogse en huidige migratie vanuit Italië geplaatst tegen de achtergrond van de politieke en sociale ontwikkelingen in de Europese Unie en de relatie tussen Nederland en Italië. Tenslotte zal de Italiaanse casus worden geplaatst in de huidige discussie over migratie, integratie en identiteit.

Deel 1 De klassieke migratie, 17e eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog.
1a. Bankiers, kooplieden, financiers, glasblazers, sierstucwerkers, instrumentenmakers, musici, ketters, politieke dissidenten, schoorsteenvegers, - Daniela Tasca
1b. De ‘stoffige’ en de ‘zoete’ invasie - Paolo De Mas, Terrazzowerkers en IJsmakers. Voorbeelden van regionale ambachtelijke specialisatie uit de Dolomieten en Friuli.

Deel 2 De nieuwe Italiaanse migratie
2a. Van massamigratie tot individuele mobiliteit: Gastarbeiders, generatie jaren ’70, uitwisselingsstudenten en expats - Daniela Tasca.
2b. De Italiaanse archipel in Nederland: een buitenbeentje? Integratie, identiteit en relevantie voor Nederland - Paolo De Mas.

Docenten
Drs. Paolo De Mas (1948), geograaf, was lange tijd verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, en sinds 1974 actief in de Maghreb als onderzoeker, attaché aan de Nederlandse ambassade en directeur van het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR). Na terugkeer in Nederland interim-directeur van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme in Den Haag en momenteel verbonden aan het African Studies Center, Universiteit Leiden.

PaoloDeMas

Drs. Daniela Tasca (1966). Geboren op Sicilië, kwam als Erasmusstudent naar Nederland en bleef. Onderzoeker van de geschiedenis van de Italiaanse immigratie naar Nederland. Naast haar werk voor radio en televisie, regisseur van diverse documentaires, onder andere ‘De Spaghettiflat’ (annex boek) en ‘IJszusters’ en schrijver van diverse theaterteksten. Auteur van het boek ‘1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden’. Artistiek directeur van de Stichting Culturissima Amsterdam.

DanielaTasca

 


  

Aantal bijeenkomsten
2
Dag en datum

woensdag 29 september, 6 oktober
(start definitief, meld nu nog aan!)

Locatie

Hogeschool Inholland Alkmaar (Bergerweg 200)

Tijd

10:00 – 12:30 uur

Prijs

€ 79,-

Literatuursuggestie

Bovenkerk, F., Eijken, A. en Ruland, L. IJscomannen en schoorsteenvegers. Italiaanse ambachtslieden in Nederland. Amsterdam, Meulenhoff, 2004

De Mas, P. Doana Vecia. Grensmijmeringen. Amsterdam, Het Spinhuis 1999

Kwast, E. van der, De IJsmakers, Amsterdam, de Bezige Bij, 2015

Tasca, D., 1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden. Amsterdam, Atheneum, 2016

Tasca, D., De Spaghettiflat. Little Italy in de Polder, Wormerveer, Uitgeverij Noord-Holland, 2009

Studiemateriaal

PowerPointpresentaties worden digitaal ter beschikking gesteld na iedere bijeenkomst.

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie.

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier!  


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2022 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl