HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
De Verenigde Staten waren lange tijd voortrekker op het gebied van moderne architectuur en stedenbouw, waarbij er een sterk geloof was in de maakbare samenleving. Maar kan je een samenleving vanaf de tekentafel ontwerpen? En wat waren haar grootste successen? En niet te vergeten, waar ging het soms mis en wat kunnen we daar van leren?

Al deze trends hebben een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van Europese steden en ons denken over stedenbouw. Zo bekijken we de ontwikkeling van de wolkenkrabber als gevolg van bouwgrond schaarste en nieuwe technische ontwikkelingen. Hierbij komt zowel de first (Sullivan) als de second (Mies van der Rohe) Chicago school aan bod. Verder het openbreken van de doos: Frank Lloyd Wrights revolutionaire woonhuizen. Via de spectaculaire Art Deco van de Roaring Twenties komen we dan bij de ontwikkeling en kenmerken van snelwegarchitectuur als gevolg van de opkomst van de auto. Opmerkelijke casino’s en winkelcentra buiten de steden die een hele nieuwe wereld van vermaak bieden (McDonalisation van de maatschappij) maar ook leiden tot verval en problematiek van de binnensteden. Ook de sociale problematiek van White Flight komt aan bod. En tot slot natuurlijk de huidige trends: het einde van bigger is better, moderne sloppenwijken en duurzame architectuur.

Al deze onderwerpen zullen behandeld worden aan de hand van voorbeelden uit heel Amerika, zowel van toparchitecten, als minder bekende bureaus. De invloed hierbij op Nederland en Europa wordt vanzelfsprekend niet vergeten.

Docent
Drs. Suzanne Roelofs is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus onder de naam Building Stories en verzorgt zij cursussen, lezingen en excursies op het gebied van (met name) moderne architectuur. Verder organiseert en begeleidt zij (moderne) architectuurreizen, onder meer naar alle uithoeken van Spanje.

SuzanneRoelofs

 


  

Aantal bijeenkomsten
5
Dag en datum

donderdag 6, 13 en 27 januari, 3 en 10 februari

Locatie

Hogeschool Inholland Alkmaar (Bergerweg 200)

Tijd

10:00 – 12:30 uur

Prijs

€ 179,-

Studiemateriaal

PowerPointpresentaties worden niet beschikbaar gesteld ivm de privacy van de getoonde mensen, wel ontvangt u een lijst met alle besproken werken.

Werkvorm

Interactief college met ruimte voor vragen.

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier!  


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2021 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl