HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
Online cursus Amarnaperiode

Achnaton regeerde gedurende zeventien jaar als farao over Egypte. Samen met zijn koningin Nefertiti stichtte hij in Midden-Egypte een nieuwe hoofdstad, Achetaton het huidige Tell el-Amarna. Aan het begin van de Amarnaperiode onderging Egypte een enorme culturele verandering. Dit is vooral waar te nemen op het vlak van godsdienst, kunst en architectuur. De koninklijke familie neemt in de graven van de volgelingen een prominente plaats in. De rol van de grafeigenaar is daarbij steeds onderdanig. Het is zeer de vraag of de enigszins vrouwelijke voorstelling van Achnaton met een schriel bovenlijf, een welvende buik, brede heupen en spillebenen, een waarheidsgetrouwe afbeelding van de koning weergeeft. Net zoals de menselijke handen aan de zonnestralen van de Aton kan sprake zijn van een symbolische betekenis. Daarbij komt dat ook Nefertiti aan het begin van de Amarnaperiode op dezelfde karikaturale wijze wordt weergegeven.

Op basis van archeologische en schriftelijke bronnen uit Tell el-Amarna kan een beeld worden geschetst van hun leven. In de nieuwe godsdienst beschouwde het koninklijk echtpaar zich als de aardse vertegenwoordiging van de zonneschijf Aton. Het koninklijk echtpaar nam de plaats in van de traditionele goden Sjoe en Tefnoet, die uit de zonnegod Atoem-Ra zijn voortgekomen. Huisaltaren tonen ‘familietaferelen’ waarbij de Achnaton en Nefertiti samen met hun dochters de plaats innemen van de vroegere godenfamilies.


Online
De online cursus bestaat uit vijf lessen en gaat op woensdagmiddag 6 oktober 2021 van start. De lessen worden via Zoom aangeboden. Voor het bijwonen van de lessen dient u niets te downloaden of op uw PC te installeren. Voorafgaand aan iedere les krijgen de deelnemers een e-mailbericht toegezonden. Daarin staat een link en een wachtwoord dat men dient te gebruiken. De cursussyllabus kan door de deelnemers worden besteld. Dit document wordt dan als een pdf per email toegezonden.
 


  

Aantal bijeenkomsten
5
Dag en datum

woensdag 6, 13, 20 en 27 oktober, 3 november

Locatie

Online via Zoom

Tijd

14:00 – 16:00 uur

Prijs

€ 150,-

Werkvorm

Online

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2021 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl