HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

In 1644 reisde de jonge Alkmaarse kunstenaar Allart van Everdingen (1621-1675) door Noorwegen. Een inspirerende ervaring, bepalend voor zijn loopbaan. Hij maakte nadien talloze schilderijen, tekeningen en etsen van ruige landschappen met watervallen, blokhutten en sparren. Hiermee creëerde Van Everdingen een nieuw genre in de Nederlandse kunst, dat gretig aftrek vond en nagevolgd werd. Maar hij maakte meer: dramatische zee- en riviergezichten en Hollandse landschappen vol verhalende details. Ook vervaardigde Allart een serie sprookjesachtige prenten van het verhaal van Reinaert de vos.

In september 2021 opende Stedelijk Museum Alkmaar de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van deze meester van het ruige landschap, precies vierhonderd jaar na zijn geboorte. Deze expositie en de bijbehorende catalogus werden samengesteld door Christi Klinkert, conservator bij Stedelijk Museum Alkmaar. In haar ‘college op zaal’ op 14 januari 2022 vertelt zij over de voorbereiding en totstandkoming van de tentoonstelling en natuurlijk over de kunstenaar en zijn werk.
Allart van Everdingen
Berglandschap met rivier en kasteel
ca. 1660-1670
Statens Museum for Kunst, Kopenhagen
Foto: SMK Photo / Jakob Skou-Hansen 


  

Aantal bijeenkomsten
1
Dag en datum

vrijdag 14 januari

Locatie

Stedelijk Museum Alkmaar (Canadaplein 1)

Tijd

9:00 – 11:00 uur

Prijs

€ 25,- (exclusief toegang tot Stedelijk Museum Alkmaar*, houders van Vrienden van het museum, Museumkaart, ICOM en Vereniging Rembrandt hebben gratis toegang tot het museum)

*check www.stedelijkmuseumalkmaar.nl voor de actuele prijs.

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier!  


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2021 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl