HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

Wereldwijd staat het literaire werk van twee schrijvers - Kafka en Beckett - garant voor een indringende zoektocht naar de ‘bodem van het menselijk bestaan’. Het aftasten van mogelijke zingeving aan de rand van afgronden, die nu eens ogen als een leegte, waarin de mens vaststelt dat hij in deze wereld niets te zoeken heeft, dan weer de locaties zijn voor een eindeloos vallen en opstaan in het labyrinth van de taal, waaraan de personages zich tot in het absurde toe blijven vastklampen. Personages bij wie de stem van het eigen lichaam vervreemdt, of bij wie het eindeloze wachten op een verlossende betekenis een doel op zichzelf lijkt te worden, een doel dat echter onbereikbaar blijft.

   


Of het nu gaat om 'Het Proces' of 'Wachten op Godot', om 'De gedaanteverwisseling' of 'Molloy' of om andere beroemde teksten van deze twee auteurs : telkens blijft de gefascineerde lezer in een toestand van verbijstering achter, een toestand die veroorzaakt heeft dat er bibliotheken vol geschreven zijn met commentaren en interpretaties van hun werk.

In zes bijeenkomsten bestuderen we de wijze waarop filosofen, die vaak bekennen dat ze eenzelfde ingrijpende leeservaring van het werk van Kafka en Beckett hebben en die vaak hun inspiratie voor hun eigen denken juist uit de lectuur van deze auteurs halen, met het werk van deze twee auteurs omgaan. Daarbij komt natuurlijk ook de relatie ‘literatuur en filosofie’ ter sprake: welke van de twee disciplines heeft de grootste zeggingskracht, en is er nog wel een grens tussen literatuur en filosofie te trekken?

Bij de filosofische commentaren van o.a. Agamben, Canetti, Benjamin, Badiou, Adorno, Deleuze en Žižek zullen we ook ondersteuning zoeken bij filmfragmenten en voorbeelden uit de disciplines van muziek en beeldende kunst.


Docent
Drs. Pieter Bras (1953) studeerde Frans, Duits, literatuurwetenschap en wijsbegeerte. Hij is al vele jaren als docent Frans, Duits, CKV en filosofie in het middelbaar onderwijs werkzaam. Van hem verscheen o.a. het boek “Aandenkend Hölderlin” (1985) , waarin Hölderlins visie op taal binnen een filosofische traditie beschreven wordt, en hij gaf meer dan tien jaar lang leiding aan het Literair Café Heerhugowaard. Eerder al verzorgde hij colleges over filosofie en psychoanalyse aan de HOVO Alkmaar.
 


  

Aantal bijeenkomsten
6
Dag en datum

dinsdag 4, 11 en 25 februari; 3, 10 en 17 maart

Tijd

13:15 - 15:45 uur

Prijs

€ 207,-

Studiemateriaal

Powerpointpresentaties worden als PDF digitaal ter beschikking gesteld na iedere bijeenkomst.

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2020 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl