HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

**Start definitief vrijdag 31 januari in Alkmaar, meld nu nog aan!**

Op 15 april 1874 opende de eerste impressionistische tentoonstelling haar deuren voor het publiek. Een maand lang konden bezoekers in de fotostudio van Nadar voor het eerst het werk van impressionisten, zoals Claude Monet, Auguste Renoir, Edgar Degas en Berthe Morisot, bij elkaar zien. De meesten van de kunstenaars die hier exposeerden maakten werk dat geweigerd werd op de traditionele salontentoonstellingen.

De bekendste impressionist is zonder twijfel Claude Monet. Zijn werk staat nog tot en met 2 februari centraal in de tentoonstelling in het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum) in Den Haag, die u absoluut niet mag missen. Ter gelegenheid van deze expositie bieden wij u deze korte cursus over het impressionisme, waarin u een helder beeld krijgt van de ontwikkeling van deze stijl, en de individuele kunstenaars beter leert kennen.Een licht kleurgebruik, losse penseelvoering en het buiten schilderen horen tot de belangrijkste kenmerken van het impressionisme. Vaak wordt het dan ook vooral geassocieerd met de landschapsschilderkunst. Veel van deze kunstenaars geven echter ook een mooi beeld van Parijs aan het einde van de 19e eeuw. Denk daarbij aan de feestelijke gezelschappen van Auguste Renoir of de straatgezichten zoals die geschilderd werden door onder anderen Edgar Degas en Camille Pissarro.

In deze driedelige cursus leert u hoe het impressionisme ontstond en hoe het uiteindelijk in 1886 ook weer tot een officieel einde kwam. Bovendien maakt u kennis met de kunstenaars die in deze stijl werkten, en u leert hun individuele kenmerken te onderscheiden. Daarnaast krijgt u antwoord op onder meer de volgende vragen:

  • Wat onderscheid het impressionisme van andere stromingen ervoor en erna?
  • Hoe zag het Parijs van het impressionisme eruit?
  • Hoe past Édouard Manet binnen de groep?
  • Welke vrouwelijke kunstenaars hoorden bij de groep?

Docent
Birgitte Mommers studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar afstuderen in 2005 is zij zich gaan toeleggen op het geven, ontwikkelen en schrijven van cursussen, lezingen en rondleidingen voor volwassenen. Daarbij speelt zij mede in op het actuele tentoonstellingsaanbod. De onderwerpen die zij behandelt, zijn uiteenlopend: hoewel zij afstudeerde op de kunst van de nieuwere tijd (renaissance en barok), is zij even goed thuis in oude culturen en kunststromingen uit de 20e eeuw. Met passie en gedegen kennis weet zij haar toehoorders mee te nemen in het onderwerp en hen te inspireren.

 


  

Aantal bijeenkomsten
4
Dag en datum

vrijdag 31 januari (excursie); 7 en 28 februari; 6 maart (start definitief!)

Let op: wellicht hebt u de tentoonstelling (excursie) reeds bezocht en/of wilt u alleen de klassikale bijeenkomsten bijwonen? In dat geval kunt u zich per e-mail aanmelden via hovo.alkmaar@inholland.nl. Prijs: € 115,- 

Tijd

13:15 - 15:45 uur

Prijs

€ 148,-

(exclusief toegang tot het Kunstmuseum, zie hun site voor actuele toegangsprijzen: www.kunstmuseum.nl)

Studiemateriaal

Powerpointpresentaties worden als PDF digitaal ter beschikking gesteld na iedere bijeenkomst.

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie, excursie

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2020 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl