HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

**Start definitief woensdag 15 april in Alkmaar, meld nu nog aan!**

Onze kennis over hoe levende wezens functioneren, is in de afgelopen jaren explosief toegenomen. Een bekend voorbeeld is het volledig ontcijferen van het menselijk DNA. Nieuwe inzichten leiden in hoog tempo tot een breed scala van spannende  toepassingen in en buiten de medische wereld.

Zo kunnen we bijvoorbeeld nu ons eigen afweersysteem mobiliseren tegen tumorcellen in ons lichaam door middel van immunotherapie. Fouten in ons DNA kunnen worden gerepareerd met de CRISPR-technologie. Een derde voorbeeld is het maken en gebruiken van menselijke mini-organen buiten het lichaam. Belangrijk resultaat van dit alles is dat medische behandelingen steeds meer op de individuele patiënt worden afgestemd en daarmee effectiever worden.

Ook buiten het medisch domein wordt de impact van de levenswetenschappen steeds groter. DNA-analyse van fossiele menselijke resten geeft inzicht in hoe de mens zich in de afgelopen 2 miljoen jaar over de aardbol heeft verspreid. Ook lijkt DNA een verbazend efficiënt medium te zijn voor het opslaan van door mensen en machines geproduceerde informatie.

In deze cyclus wordt u meegenomen op een tocht langs een aantal belangrijke toepassingen van nieuwe kennis in de levenswetenschappen. Voorkennis op dit terrein is niet nodig.

Docent
Roel van Driel (1945) studeerde scheikunde en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna werkte hij vijf jaar in Basel en in München. In 1980 kwam hij naar de Universiteit van Amsterdam. Hij leidde daar tot zijn pensionering een onderzoeksgroep die zich richtte op hoe onze twee meter lange DNA-draad is opgevouwen in de kern van een menselijke cel en hoe die opvouwing medebepalend is voor het aflezen van genetische informatie.

 


  

Aantal bijeenkomsten
5
Dag en datum

woensdag 15 en 22 april; 6, 13 en 20 mei
(start definitief, let op: gewijzigde startdatum t.o.v. brochure)

Tijd

10:00 - 12:30 uur

Prijs

€ 179,-

Studiemateriaal

PowerPointpresentaties worden digitaal beschikbaar gesteld na iedere bijeenkomst

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor discussie en vragen

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2020 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl