HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

**Start definitief donderdag 27 februari in Alkmaar, meld nu nog aan!**

Net na de dood van de Boeddha, rond 400 v. Chr., kwamen vijfhonderd volgelingen bijeen voor de Eerste Boeddhistische Raad. Zij hadden hem vaak in het openbaar horen spreken, en vertelden elkaar wat zij zich daarvan herinnerden. Op grond hiervan stelden zij de soetra’s op: een bloemlezing van de lessen van de Boeddha.

De soetra’s werden aanvankelijk alleen mondeling overgeleverd, maar zijn in de eerste eeuw v.Chr. toch opgeschreven. Ze gingen deel uitmaken van de zgn. Pali Canon. Vanwege hun ouderdom gelden deze teksten als de meest authentieke bron van de filosofie van de Boeddha. Alle latere boeddhistische stromingen, zoals Zen en de Tibetaanse richtingen, baseren zich erop.In zes van de acht colleges gaan we een aantal van de belangrijkste soetra’s samen lezen. Zo kunnen we ons zelf een beeld vormen van het gedachtegoed van de Boeddha, onafhankelijk van latere interpretaties ervan. Welke stijl van leven raadde hij aan? Hoe dacht hij over leven en dood, en wat daarna komt? Is het universum eeuwig, of komt er ooit een einde aan? Hoe kan de mens zich bevrijden van lijden en wanhoop? En wat is de juiste manier om te mediteren?

Er zijn twee colleges gereserveerd voor latere interpretaties van de Pali Canon. Deze hebben vooral invloed gehad op het boeddhisme in China, Tibet en Japan.

Voorkennis is niet nodig om deze collegereeks te volgen. De meeste teksten die wij lezen zijn in het Nederlands, maar enkele in het Engels.Docent

Victor Melenhorst studeerde Filosofie en Chinees in Amsterdam, Leiden en Peking. Hij woonde en werkte vele jaren in diverse Aziatische landen. Als kenner van de Chinese cultuur en filosofie werkte hij onder andere voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), het Instituut voor Filosofie (IvF).


  

Aantal bijeenkomsten
8
Dag en datum

donderdag 27 februari; 5, 12, 19 en 26 maart; 2, 9 en 16 april (start definitief!)

Tijd

13:15 - 15:45 uur

Prijs

€ 276,- (inclusief reader)

Studiemateriaal

Powerpointpresentaties worden niet beschikbaar gesteld

Werkvorm

Interactief hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2020 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl