HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. De gemeente Alkmaar viert met (extra) activiteiten in 2020 dat we sinds 75 jaar weer in vrijheid leven!

Maart 2020 zal de de documentaire “Truus’ Children” over de verzetsheldin Truus Wijsmuller (in Alkmaar geboren en getogen, bijna vergeten, maar als redder van 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s een blijvende bron van inspiratie), in première gaan. In mei 2020 zal in Taqa Theater De Vest een toneelstuk over Fritz Conijn, een andere Alkmaarse verzetsheld, te zien zijn.

Beide Alkmaarse verzetshelden hebben niet altijd de waardering gekregen die zij verdienen. Op 21 april, de geboortedag van Truus, zal een bronzen beeld ter ere aan haar nagedachtenis onthuld worden in het centrum van Alkmaar. Voordat het beeld onthuld zal worden, willen wij u meenemen in een cursus over 75 jaar bevrijding, met een verdieping over Fritz en Truus.

De cursus zal afgesloten worden met een excursie langs verschillende herdenkingsplaatsen (als de groepsgrootte een excursie niet toe zal laten, bieden wij u een passend alternatief).

Bijeenkomst 1:
Dr. Gerrit Valk is historicus. Eerder verzorgde hij voor HOVO de cursus over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij publiceerde diverse boeken en tal van artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Momenteel is hij voorzitter van het Veteraneninstituut. Van 1989 tot 2002 was hij lid van de Tweede Kamer.

Bijeenkomst 2:
Makers van de documentaire “Truus’ Children”:Jessica; Afgeronde studies Internationale Betrekkingen en Communicatie Wetenschappen aan de UvA, gevolgd door een postdoctorale IB opleiding op Clingendael en een cursus regie aan de Media Academie in Hilversum, leidde voor Jessica tot een carrière die startte bij de Nederlandse radio en televisie (VPRO/VARA). De opgedane kennis en ervaring werd in 1998 ingezet om het mediabedrijf Special Eyes Productions op te richten met Pamela Sturhoofd.

Pamela; De studies Communicatie Wetenschappen en Politicologie aan de
UvA en de cursus regie aan de Media Academie in Hilversum vormden voor Pamela de aanloop naar een lange carrière in de mediawereld. Via Tros Aktua, Sleeswijk Entertainment en Stokvis Producties werkte ze uiteindelijk als uitvoerend producent bij Endemol. In diezelfde tijd rondde ze haar opleidingen regie en presentatie af aan de Media Academie in Hilversum.

Daarna volgde een internationaal pad, dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van het mediabedrijf Special Eyes Productions met Jessica van Tijn.

Bijeenkomst 3:
Citaat van Leen Spaans; Kan het ook anders? Leen werkte van 1977 tot 2011 in het voortgezet onderwijs, van docent Nederlands tot voorzitter van het college van bestuur.Na zijn vervroegde pensioen kwam er veel nieuwe energie vrij, die hij besteedt aan voorzitterschappen van de Historische Vereniging Alkmaar, Stichting Alkmaarse Historische Publicaties, Stichting Alkmaars Talent. Andere bestuurlijke functies bekleedt hij bij Probus Alkmaar en bij de Stichting Jeugd Sport- en Cultuurfonds Alkmaar. Behalve voor geschiedenis, muziek, architectuur, literatuur, kunst, reizen is er passie voor opera en ballet. Daarom is hij ook hoofdredacteur van het magazine van Het Nationale Ballet.

“Wie jong van geest wil blijven beschouwt HOVO als een goede vriend”, aldus Leen. 

 


  

Aantal bijeenkomsten
3
Dag en datum

dinsdag 31 maart; 7 en 14 april

Tijd

13:15 - 15:45 uur

Prijs

€ 115,-

Studiemateriaal

PowerPointpresentaties worden niet beschikbaar gesteld

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor discussie en vragen

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 


Terug naar cursusoverzicht

 
 
© 2010-2020 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl