HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
**Start definitief woensdag 3 april, meld nu nog aan!**

17. Naar een nieuw humanisme?

In deze cursus maken we kennis met een bijzondere geschiedenis van de filosofie.

Het is het verhaal van de Franse filosoof Luc Ferry die ons meeneemt op een verrassende ontdekkingsreis. Hij nodigt ons namelijk uit om de grote systemen van de westerse filosofie met elkaar te vergelijken. Daartoe wordt een indeling in theorie, ethiek en zingeving toegepast, die ons helpt een systeem snel te doorzien. En aldus zijn we in staat van de geschiedenis te leren.

Het resultaat dat Ferry heeft neergelegd in zijn boek ‘Beginnen met filosofie’ is indrukwekkend. We maken kennis met de grote systemen van de Griekse-, de Christelijke- en de Verlichtingsfilosofie. We zien hoe langzaam maar zeker een uniek drama van het westers denken tot ontplooiing komt. Rode draad in dit drama is de vrijheid en autonomie van de mens en de vraag hoe hij daarmee kan/moet leven. Ferry laat ons kennismaken met de antwoorden van Nietzsche, Heidegger en het materialisme, die een einde maken aan het verlichtingshumanisme. Heeft de mens afgedaan als centrale idee? Ferry wil laten zien dat de geschiedenis juist toewerkt naar een vernieuwd soort, niet-metafysisch humanisme. Centraal daarin staat de ontplooiing van de liefde in diverse gebieden van de samenleving. Het gaat daarbij niet om idealen, maar om realiteiten die door (kunnen) werken in politiek, opvoeding, onderwijs en kunst.

Luc Ferry was in het begin van deze eeuw twee jaar minister van Onderwijs in Frankrijk. De combinatie filosoof-politicus maakt hem tot een spannend en inspirerend klankbord voor wie dieper wil nadenken over de kwetsbaarheid van het humanisme en haar mogelijkheden in onze tijd.

 

 

 
Docent

Wim Lintsen is ingenieur en gebruikt deze achtergrond voor een heldere en exacte analyse van complexe filosofische vraagstukken. Hij geeft cursussen aan verschillende HOVO-instellingen en wordt geïnspireerd door het grensgebied tussen wetenschap, filosofie en religie.

 


  

Aantal bijeenkomsten
8
Dag en datum

woensdag 3, 10, 17 en 24 april; 8, 15, 22 en 29 mei
(start definitief, meld nu nog aan!)

Tijd

10:00 – 12:30 uur

Prijs

€ 256,- 

Verplichte literatuur

-Luc Ferry, Beginnen met filosofie

Aanbevolen literatuur

-Luc Ferry, De god-mens of de zin van het leven

-Jeroen Vanheste, Humanisme en het Avondland, De Europese humanistische traditie

-Luc Ferry, Over de liefde

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie.

   

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier!


Terug naar cursussen voorjaar 2019

© 2010-2019 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl