HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

16. De militaire luchtvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak in september 1939 was de luchtvaart nog niet zo oud. De eerste succesvolle gemotoriseerde vlucht had in 1903 plaatsgevonden in Amerika. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had het vliegtuig zich een weliswaar beperkte, nog vrij bescheiden, maar veelbelovende positie verworven. De vraag was welke rol het luchtwapen zich in een nieuwe Europese oorlog zou verwerven. We hoeven alleen maar naar de atoomaanvallen van augustus 1945 op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki te kijken om te weten dat de luchtvaart een nieuw en angstaanjagend hoofdstuk in de wereldgeschiedenis had geopend.

Het Nederlandse onderdeel van dit grote verhaal lijkt misschien beperkt. Ons land bracht geen luchtvloten op de been, bouwde geen ontelbare aantallen bommenwerpers, noch kenden wij na de oorlog ook maar één luchtaas, een vlieger met vijf of meer overwinningen op zijn naam, toch zijn er legio verhalen over de ontwikkeling van het luchtwapen waar een Nederlands tintje aan zitten. Soms omdat we zelf actief bijdroegen aan (technische) ontwikkelingen, veel vaker omdat Nederland het toneel was waarboven de geschiedenis zich afspeelde. Bovendien is het verhaal veel breder dan alleen Europa. Ook in Nederlands-Indië, Australië, op de Atlantische Oceaan, in de West en in Suriname zien we delen van het verhaal over de ontwikkeling van het luchtwapen terug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
In twee colleges van twee uur nemen we u mee in de razendsnelle ontwikkeling van de militaire luchtvaart, zowel in Europa als Azië. Een breed historisch overzicht word afgewisseld met voorbeelden van acties, vluchten en missies die het grote verhaal in een menselijk perspectief zetten. De derde bijeenkomst zal in teken staan van de recentelijke excursie naar Nieuw Guinea. De vierde bijeenkomst zal een excursie zijn naar het Nationaal Militair Museum.
Docent
Bas Kreuger (1962) is gespecialiseerd in de geschiedenis van de militaire luchtvaart. Hij is als conservator en hoofd collecties verbonden geweest aan het Militaire Luchtvaart Museum en Luchtvaartmuseum Aviodrome en momenteel actief met onderzoek naar (Nederlandse) luchtvaarthistorie in Nieuw Guinea en Australië. 

 


  

Aantal bijeenkomsten
4
Dag en datum

dinsdag 2, 9, 16 en 23 (excursie) april

Tijd

10:00 – 12:30 uur

Prijs

€ 148,- exclusief toegang tot het Nationaal Militair Museum à €14,-*, houders van verschillende passen hebben gratis toegang tot het museum (check de website voor alle soorten passen)

* Prijs vermeld zoals op de website Nationaal Militair Museum tijdens het maken van deze brochure, check www.nmm.nl voor de actuele prijs.

Studiemateriaal

Powerpointpresentaties worden digitaal ter beschikking gesteld na iedere bijeenkomst.

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen na afloop.

   

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier!


Terug naar cursussen voorjaar 2019

© 2010-2019 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl