HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
**Start definitief donderdag 14 februari a.s. in Alkmaar, meld nu nog aan!**

8. De intelligentie en het gevoelsleven van dieren

In deze cursus krijgt u een boeiend overzicht van wetenschappelijk onderzoek naar de intelligentie en het gevoelsleven van kippen, paarden, varkens, koeien, schapen, geiten en vissen. Voor de meeste mensen zijn al deze dieren behoorlijk onbekend en men heeft vaak geen idee dat ze individuen zijn met een behoorlijke intelligentie en een boeiend gevoelsleven. Ook voor wetenschappers waren deze dieren lange tijd niet interessant, omdat men dacht dat ze maar een heel beperkte intelligentie of cognitie zouden hebben.

De laatste jaren zien we echter een grote toename aan onderzoek van deze dieren, met soms verrassende resultaten. Zo blijken paarden, varkens en geiten net als honden een goed begrip te hebben van de communicatie van mensen en letten ze op de aandacht van de mens wanneer ze bijvoorbeeld diens hulp willen inroepen. Kuikens en sommige vissen zijn in staat om te tellen of te rekenen. 

 

 

Schapen en koeien kunnen goed verschillende gezichten van elkaar onderscheiden, waarvan men tot dan toe dacht dat dat een uniek menselijk vermogen was. Schuttersvissen zijn in staat om een straal water tegen een prooi boven het water te schieten, waardoor deze in het water valt en gebruiken daarbij allerlei berekeningen. Paarden en geiten zijn in staat om de emoties in verschillende menselijke gezichtsuitdrukkingen te begrijpen. Hennen blijken bezorgd om het welzijn van hun kuikens. En heel recent is duidelijk geworden dat ook paarden en zelfs kleine poetsvissen zichzelf kunnen herkennen in een spiegel, iets wat tot dan toe alleen was gebleken bij mensapen, dolfijnen, olifanten en eksters.

Tijdens deze cursus krijgt u dan ook een nadere kennismaking met al deze dieren doordat we de uitkomsten behandelen van wetenschappelijk onderzoek naar hun intelligentie en gevoelsleven. De focus van de cursus zal liggen op de aard van al deze dieren als denkende en voelende wezens, zodat u een beter beeld krijgt van deze meer onbekende dieren.

 

 

 

 

 

 

 Docent
Esteban Rivas (1966) studeerde filosofie en psychologie en promoveerde op een onderzoek naar het gebruik van communicatieve gebaren door chimpansees en andere grote mensapen. De afgelopen jaren gaf hij lezingen, seminars en cursussen over de intelligentie van dieren, het vraagstuk van bewustzijn bij dieren en de specifieke emoties van dieren, en over dierethiek. Door kennisoverdracht en educatie wil hij laten zien dat dieren individuen zijn met gevoelens en gedachten. Hij wil zijn wetenschappelijke en filosofische kennis over dieren inzetten voor een mentaliteitsverandering in de samenleving.

 

 


  

Aantal bijeenkomsten
5
Dag en datum

donderdag 14 en 28 februari; 7, 14, 21 maart 
(start definitief, meld nu nog aan!)

Tijd

13:15 - 15:45 uur

Prijs

€ 179,-

Studiemateriaal

Powerpointpresentaties worden digitaal ter beschikking gesteld na iedere bijeenkomst.

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor discussie en vragen.

   

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier!


Terug naar cursussen voorjaar 2019

© 2010-2019 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl