HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

3. Chinese literatuur

Aangezien de Chinese taal een van de oudste nog bestaande talen op de wereld is, is het geen wonder dat China ook een rijke literaire traditie kent.

Lange tijd was het kunnen lezen en schrijven voorbehouden aan een kleine elite, hoogopgeleide mannen. Sinds het begin van de twintigste eeuw kunnen steeds meer Chinezen lezen en schrijven en dat doen ze ook graag. Tijdens de colleges bespreken we de belangrijkste vertegenwoordigers van de Chinese literatuur. Aan bod komen schrijvers en hun bekendste werken.

Vooraf ontvang u een boekenlijst en een syllabus met stukken uit de boeken die we gaan bespreken.

  1. Dit zijn de bekendste drie romans uit de Chinese literatuur en nog geschreven in het klassiek Chinees: “De drie koninkrijken”, “De reis naar het Westen” en “De droom van de rode kamer”.
  2. Aan het begin van de 20ste eeuw vinden er grote veranderingen plaats in de Chinese maatschappij, uiteraard vindt dit ook zijn weerslag in de literatuur. Favoriete schrijvers uit deze periode zijn Lu Xun en Lao She.
  3. Ook de afgelopen honderd jaar is er veel gebeurd in China, veel auteurs kijken in hun werk terug op deze roerige periode. Deze persoonlijke getuigenissen zijn niet alleen van literaire waarde, maar geven ons ook inzicht in de Chinese geschiedenis; Jung Chang, Mo Yan (Nobelprijswinnaar voor de literatuur) en Yu Hua.
  4. Buitenlanders die schrijven over China, het begint al met Marco Polo. Een andere favoriet is de schrijfster Pearl S. Buck, haar werk is bekroond met de Nobelprijs voor literatuur. Eind jaren ’80 kwam de reisliteratuur op, met boeken als “China per Trein” van Paul Theroux en Adriaan van Dis en Carolijn Visser, deze laatste heeft 2 jaar geleden enorme indruk gemaakt met het aangrijpende verhaal “Selma”.

 


Docent
Monique Groeneveld is historica en woont een groot deel van het jaar in Beijing, China. Met veel genoegen deelt zij haar passie voor de rijke Chinese geschiedenis en cultuur. Of dat nu in de vorm van een rondleiding door de Verboden Stad in Beijing is of tijdens een lezing over het Chinese keizerrijk in Nederland.

 

 


  

Aantal bijeenkomsten
4
Dag en datum

dinsdag 5, 12 en 26 februari; 5 maart

Tijd

10:00 – 12:30 uur

Prijs

€148,-

Studiemateriaal De Powerpointpresentaties worden niet ter beschikking gesteld. Een reader van 10 pagina’s wordt digitaal ter beschikking gesteld.
Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie.

   

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier!


Terug naar cursussen voorjaar 2019

© 2010-2019 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl