HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

**Start definitief vrijdag 15 maart 2019, meld nu nog aan!**

12. Biografie A.R. Holst

Adriaan Roland Holst (1888 – 1976) heeft tijdens zijn lange leven meer dan één reputatie opgebouwd. Men zag hem als levensgenieter, middelpunt van een literaire vriendenkring en een man die ongetrouwd bleef maar vele vrouwen heeft bemind. Door veel generatiegenoten werd hij bovendien beschouwd als een dichter die ver boven anderen uitstak. Maar dat bleef niet zo. Men riep hem tot Prins der Dichters uit, en stootte hem later ruw van dat voetstuk. Waarom?

Dit roept meer vragen op. Was hij werkelijk een groot dichter of verkeken zijn tijdgenoten zich daarop? Wat is trouwens een ‘groot dichter’? Was zijn werk soms ‘niet meer van deze tijd’, zoals dat heet? Men glimlacht om zijn levensstijl, maar hing die samen met zijn werk? In biografieën van zijn mededichters blijft hij zijn rol spelen en zijn woonhuis in Bergen trekt jaarlijks bezoekers. Wat is zo bijzonder aan dat huis? En wordt hij nog gelezen? Is hij het lezen nog waard?

 

KROONJAAR 
Leeg en gehuldigd
kwam hij thuis,
vermenigvuldigd
tot een muis.
A. Roland Holst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Spreker
Jan van der Vegt, geboren in 1935 te ’s-Gravenhage. Was na studie in Groningen van 1963 tot 1991 leraar Nederlands te Zaandam. Schrijver van enkele romans, novellen en reisboeken, en van monografieën en essays over dichters. Publiceerde vier biografieën, over de dichters Hans Andreus (1995), A. Roland Holst (2000), Hendrik de Vries (2006) en Jan G. Elburg (2012). Stelde bloemlezingen en brievenedities samen.

 


  

Aantal bijeenkomsten
1
Dag en datum

vrijdag 15 maart (start definitief, meld nu nog aan!)

Tijd

13:15 – 15:45 uur inclusief koffie en thee

Prijs

€ 25,-

Literatuur

Een dichter aan zee, Een geschreven portret van A. Roland Holst en een bloemlezing uit zijn gedichten. Baarn 2013.; een aantal gedichten uit dit boekje zullen besproken worden. U kunt dit boekje tijdens de lezing aanschaffen voor een gelegenheidsprijs van €10,- (graag gepast meenemen de 1e bijeenkomst indien u het boekje aan wenst te schaffen).

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen na afloop.

   

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier!


Terug naar cursussen voorjaar 2019

© 2010-2019 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl