HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

Sinds omstreeks 1500 oefende Rome een grote aantrekkingskracht uit op talrijke schilders en tekenaars uit de Nederlanden. Velen maakten de avontuurlijke reis naar ‘het hooft der Picturae Scholen’ – hét centrum van de schilderkunst - om daar hun opleiding af te ronden en inspiratie op te doen. Daar bestudeerden zij de monumenten en sculpturen uit de oudheid en leerden zij de voornaamste kunstwerken uit de Renaissance kennen. Velen gingen de Campagna in om het warme licht en de kleuren op hun doek vast te leggen.De meeste reizigers keerden terug naar hun geboorteland, maar sommigen vestigden zich hier voor langere tijd om een bestaan op te bouwen. Welke impact had het verblijf in Rome op hun artistieke ontwikkeling? Wat zagen zij en door wie werden zij geïnspireerd? Hoe reageerden op hun beurt de Italiaanse kunstenaars op de Nederlanders? Waar woonden deze kunstenaars en hoe probeerden zij met hun schilderijen de kunstmarkt te veroveren? Hun beeldvorming van Rome in de kunst is zeer divers: velen schilderen schitterende visioenen van een hoogstaand ideaal, anderen tonen een oord van stinkende stegen, bordelen, bedelaars en moreel verderf.

Programma van de colleges
Thema’s die aan bod komen zijn: de ‘Groote Tour’ (de educatiereis), de rol van de oudheid, de opdrachtgevers, de verzamelaars en hun collecties, de artistieke en economische wedijver tussen de Nederlandse kunstenaars in Rome, de genres die zij beoefenden en hun sociale en maatschappelijke positie, de Utrechtse Caravaggisten, de Bamboccianten, de Bentvueghels, Gossaert, Rubens, Van Dyck, Goltzius en vele anderen. De docent neemt u mee op een denkbeeldige reis door Rome aan de hand van schilderijen, prenten, tekeningen, reisverslagen en schilderboeken en laat u kennis maken met de enorme verscheidenheid aan Nederlands cultureel erfgoed die nog altijd in de Eeuwige Stad is te bewonderen. De opzet van de reeks is chronologisch, monografisch en thematisch.

College 1: Op reis! Inleiding en pioniers in het begin van de 16de eeuw

College 2: Van Heemskerck tot Goltzius

College 3: Peter Paul Rubens en Italië & Utrechtse Caravaggisten

College 4: Landschapschilders (1), Bentvueghels en Bamboccianti

College 5: Landschapschilders (2), de kunstmarkt en een verscheidenheid aan genres

College 6: Ontwikkelingen in de 18de en 19de eeuw. De Thuiskomst & Slot

Excursie: Frans Hals Museum, Haarlem

Docent
Dr. Zoran Kwak is kunsthistoricus, in 2014 cum laude gepromoveerd aan de UvA op een proefschrift over Noord-Nederlandse keukentaferelen uit de Gouden Eeuw. In 2015 richtte hij het Mercury Institute of Fine Arts op, waar hij werkt als onderzoeker en docent voor particulieren en openbare instellingen (www.mercuryfinearts.com). Hij is medeauteur van de tentoonstellingscatalogus uit 2017 over stillevens in het Mauritshuis.

 


  

Aantal bijeenkomsten
7
Dag en datum

dinsdag 28 september, 5, 12 en 26 oktober, 2, 9 en 16 november
(start definitief, meld nu nog aan!)

Locatie

Hogeschool Inholland Alkmaar (Bergerweg 200)

Tijd

13:30 - 16:00 uur

Prijs

€ 239,-

Studiemateriaal

PowerPointpresentaties worden digitaal ter beschikking gesteld na iedere bijeenkomst. Inclusief syllabus

Werkvorm Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie en een excursie
Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2021 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl