HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

**Start definitief maandag 9 november in Alkmaar, meld nu nog aan!**

De Pentateuch, ofwel de Joodse Thora, is de verzamelnaam voor de eerste vijf boeken van de Bijbel: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. De tekst is door Mozes geschreven en verhaalt onder meer over hoe het volk van Israël in Egypte terecht is gekomen. Sommige wetenschappers menen een verband te mogen zien tussen de henotheïstische opvattingen van Achnaton en de monotheïstische boodschap van het Oude Testament. Over de historische toedracht van de uittocht uit Egypte lopen de wetenschappelijk meningen sterk uiteen.Tijdens deze cursus van vier lessen zal veel aandacht worden geschonken aan de plaatsnamen die worden genoemd in de boeken Exodus en Numeri. Zo staat in Exodus 1:11 beschreven dat het volk van Israël door de Egyptenaren als dwangarbeiders werd ingezet bij de bouw van de voorraadsteden Pithom en Raämses. Wanneer zijn deze steden gebouwd en waar moeten ze worden gesitueerd? Zijn er historische bewijzen te vinden voor de tien plagen die over Egypte kwamen voordat de farao de Israëlieten liet vertrekken? Waar heeft de doortocht door de Schelfzee plaatsgevonden? En is het volk van Israël wel in het zuiden van de Sinaï geweest?

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Les 1: Joseph, de onderkoning van Egypte.

Les 2: Achnaton en de zonnecultus.

Les 3: De tien plagen van Egypte.

Les 4: Moses en de uittocht uit Egypte.

Docent
Egyptoloog drs. Huub Pragt is in 1989 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie Egyptologie was hij werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield hij zich bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte hij zijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. Naast het geven van cursussen en lezingen leidt hij reizen naar Egypte. Hij heeft verscheidene populairwetenschappelijke boeken en twee historische romans geschreven.
 


  

Aantal bijeenkomsten
4
Dag en datum

maandag 9, 23, 30 november (online via Zoom) en 7 december
(start definitief, meld nu nog aan!)

Locatie

Het Zakenstation Alkmaar (Berenkoog 49)

Let op: vanwege de coronamaatregelen kan HOVO Alkmaar tijdelijk geen gebruik maken van Hogeschool Inholland Alkmaar. Omdat we het belangrijk vinden dat onze deelnemers óók van elkaar leren en elkaar kunnen ontmoeten, worden de bijeenkomsten verzorgd op de externe locatie Het Zakenstation in Alkmaar.

Tijd

13:30 - 16:00 uur

Prijs

€ 159,-

Studiemateriaal

PowerPointpresentaties worden digitaal beschikbaar gesteld na iedere bijeenkomst.

Aanbevolen literatuur inclusief syllabus
Werkvorm Hoorcollege, waarvan 1 les online via Zoom!
Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2020 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl