HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

Barokke kunst kent vele gezichten. Dit hing samen met het land waarin de kunst tot stand kwam. In Nederland werden kunstwerken veelal vervaardigd voor de markt, en konden veel burgers zich een schilderij of prent veroorloven. In Spanje daarentegen werd de kunst gekenmerkt door onder meer portretten van het hof en door religiositeit. Dit najaar zet het Rijksmuseum de Nederlandse barok tegenover de Spaanse in de tentoonstelling “Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters”. Deze expositie vormt tevens de afsluiting van het Rembrandtjaar 2019 in het Rijksmuseum.In samenwerking met het Prado in Madrid haalt het Rijksmuseum schilderijen van grote Spaanse meesters naar Amsterdam. Naast Velázquez kunt u ook werken van Murillo, Ribera en Zurbarán bewonderen. De Nederlandse barok wordt vertegenwoordigd door onder anderen Rembrandt, Vermeer en Hals. De kunstwerken worden in deze tentoonstelling in paren gepresenteerd, waardoor ze een dialoog met elkaar aan kunnen gaan. De thema’s die daarbij centraal staan zijn schoonheid, emotie, religie en realisme.

Tijdens deze rondleiding leert u de individuele meesters kennen en van elkaar onderscheiden. Door de presentatie in paren krijgt u bovendien inzicht in de verhouding tussen de Spaanse en Nederlandse barok; waar liggen de verschillen en wat zijn de overeenkomsten?

Laat u overweldigen door de rijkdom van de barok tijdens deze bijzondere tentoonstelling.

 

Docent
Birgitte Mommers studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar afstuderen in 2005 is zij zich gaan toeleggen op het geven, ontwikkelen en schrijven van cursussen, lezingen en rondleidingen voor volwassenen. Daarbij speelt zij mede in op het actuele tentoonstellingsaanbod. De onderwerpen die zij behandeld, zijn uiteenlopend: hoewel zij afstudeerde op de kunst van de nieuwere tijd (renaissance en barok), is zij even goed thuis in oude culturen en kunststromingen uit de 20e eeuw. Met passie en gedegen kennis weet zij haar toehoorders mee te nemen in het onderwerp en hen te inspireren.


 


Aantal bijeenkomsten
1
Dag en datum

donderdag 28 november

Tijd

10:00 - 12:30 uur

Prijs

€25,-

Werkvorm

excursie

Aanmelden  Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 

 

Terug naar cursussen najaar 2019

© 2010-2019 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl