HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

**Start definitief maandag 27 januari in Alkmaar, meld nu nog aan!**

Pseudowetenschappers die zich met het oude Egypte bezighouden, zijn het met elkaar eens dat er een wereldwijd complot gaande is. Egyptologen weten meer, maar blijven hardnekkig ontkennen dat 12.500 jaar geleden een verdwenen hoge beschaving in Egypte heeft bestaan. Deze cultuur zou een buitenaardse origine hebben gekend.

Het oude Egypte is van oudsher omgeven door raadsels die aanleiding geven tot uiteenlopende theorieën. Is de positionering van de piramiden van Gizeh gebaseerd op sterrenkundige berekeningen? Wat was de rol van het sterrenbeeld Orion? Raadselachtige voorstellingen in tempels en graven roepen eveneens vragen op. Beschikten de Egyptenaren over meer technische kennis en vaardigheden dan we tot nu toe dachten? Hoe valt immers het nauwkeurige steenhouwwerk bij de bouw van de piramiden te verklaren? Over het lot van de koningsmummies is ook veel gespeculeerd. Kan Nefertiti begraven liggen achter de wanden in het graf van Toetanchamon?Bij het bestuderen van de Egyptische cultuur is het goed om zich een vorm van academische vrijheid te veroorloven. Een out-of-the-box-mindset schept vaak de ruimte om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Dit dient echter altijd te worden getoetst aan de feiten. Dat de pseudowetenschappers zich niet neerleggen bij de kritiek van de egyptologen, is begrijpelijk.

De docent, egyptoloog Huub Pragt, komt zelf ook met een paar onderwerpen waarover nog geen consensus bestaat binnen het vakgebied. Zo geeft hij zijn mening over de identiteit van de historische figuren Kiya en Semenchkara die ooit in Achetaton, het huidige Tell el-Amarna, hebben geleefd. Daarnaast heeft hij een persoonlijke visie op het Egyptische dodengeloof. Onderwereld als aanduiding voor de Doeat is volgens hem een foutief gekozen term en hoort feitelijk niet in de egyptologie thuis. Ook is het zijn overtuiging dat de hemelreis die de overledene iedere nacht opnieuw samen met de zonnegod Ra aflegt door het lichaam van de hemelgodin Noet, onder meer verwijst naar het proces van zwangerschap en wedergeboorte.

Onderwerpen per college

  • College 1: Een verdwenen oude beschaving?
  • College 2: Mysterieuze koningsmummies
  • College 3: Raadselen rondom Nefertiti
  • College 4: De nachtelijke hemelreis

Spreker
Egyptoloog drs. Huub Pragt is in 1989 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie egyptologie werd hij werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield hij zich bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte hij zijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. Naast het geven van cursussen en lezingen leidt hij reizen naar Egypte. Hij heeft verscheidene populair-wetenschappelijke boeken en twee historische romans geschreven.

 


  

Aantal bijeenkomsten
4
Dag en datum

maandag 27 januari; 3, 10 en 17 februari (start definitief!)

Tijd

13:15 - 15:45 uur

Prijs

€ 148,-

Studiemateriaal

Powerpointpresentaties worden als PDF digitaal ter beschikking gesteld na iedere bijeenkomst.

Aanbevolen literatuur

Het door Huub Pragt geschreven gelijknamige boek ‘Egypte ontraadseld‘ wordt uitgegeven door Walburg Pers in Zutphen en geldt als een niet verplicht naslagwerk bij de cursus. Het kost € 20,- en kan worden aangeschaft bij de eerste bijeenkomst (contant en gepast betalen aub). Na de les kan Huub het boek voor u signeren.

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier! 


Terug naar cursusoverzicht

© 2010-2020 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl