HOVO Alkmaar
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers
  • Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Alkmaar: cursussen voor 50-plussers

**Start definitief, meld nu nog aan!**

In de kunstgeschiedenis kennen we meerdere kunstenaars-dynastieën bij wie het vak van generatie op generatie werd doorgegeven. Denk daarbij aan de familie Bruegel of de familie Ruysdael. Dit najaar zet het Stedelijk Museum Alkmaar een bijzondere schilders-dynastie in de schijnwerpers: de familie Toorop. Vader Jan was werkzaam rond 1900 en doorliep een aantal verschillende stijlen. Zijn dochter Charley profiteerde van haar vaders vakkennis en contacten, maar koos uiteindelijk haar eigen weg. Ook haar zoon Edgar Fernhout koos in zijn kunstenaarschap een andere weg, die leidde tot een eigen reputatie. Deze tentoonstelling onderzoekt de onderlinge relaties en verwantschappen van de 3 generaties Toorop, met Charley als centrum.Ter gelegenheid van deze tentoonstelling biedt HOVO Alkmaar u een speciaal arrangement van 2 bijeenkomsten. U krijgt een inleidende lezing met de focus op vader Jan, waarna u een week later een rondleiding door de tentoonstelling krijgt.

Tijdens de lezing ligt de nadruk vooral op de grondlegger van de dynastie: vader Jan Toorop. Zijn stijl is moeilijk in 1 woord te vatten, want hij ondergaat verschillende invloeden. Zo heeft zijn werk soms een symbolistische inslag, dan weer legt hij zich toe op de verbeelding van het landschap. U kent hem waarschijnlijk het beste van de uiterst decoratieve art nouveau-stijl, die zo prachtig tot uitdrukking komt in het affiche voor de Delftse Slaolie.

Deze lezing heeft tot doel u inzicht te geven in de kunst van Jan Toorop: zijn stijl, zijn opdrachtgevers en zijn manier van werken. Ook ontdekt u op welke punten hij een inspirator voor zijn dochter Charley is, die met een totaal eigen stijl een sterke reputatie opbouwt. Na deze bijeenkomst heeft u een mooi opstapje om u verder te verdiepen in de familierelaties tijdens het bezoek aan de tentoonstelling.

Docent
Birgitte Mommers studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar afstuderen in 2005 is zij zich gaan toeleggen op het geven, ontwikkelen en schrijven van cursussen, lezingen en rondleidingen voor volwassenen. Daarbij speelt zij mede in op het actuele tentoonstellingsaanbod. De onderwerpen die zij behandelt, zijn uiteenlopend: hoewel zij afstudeerde op de kunst van de nieuwere tijd (renaissance en barok), is zij even goed thuis in oude culturen en kunststromingen uit de 20e eeuw. Met passie en gedegen kennis weet zij haar toehoorders mee te nemen in het onderwerp en hen te inspireren.

Marja Boekel zal de rondleiding bij het Stedelijk Museum in Alkmaar verzorgen.

 


Aantal bijeenkomsten
2
Dag en datum

dinsdag 29 oktober; 5 november (excursie)
(nog slechts 2 plekken beschikbaar!)

Tijd

10:00 - 12:30 uur

Prijs

€ 79,- (exclusief toegang tot Stedelijk Museum Alkmaar
a €12,-*, houders van Vrienden van het museum, Museumkaart, ICOM en Vereniging Rembrandt hebben gratis toegang tot het museum)

Studiemateriaal

Powerpointpresentaties worden als PDF digitaal ter beschikking gesteld na iedere bijeenkomst.

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie en een excursie.

Aanmelden

Aanmelding vindt plaats via de website van Inholland Academy, erkend partner van HOVO Alkmaar, klik hier!  

* Prijs vermeld zoals op de website van Stedelijk Museum Alkmaar tijdens het maken van deze brochure, check www.stedelijkmuseumalkmaar.nl voor de actuele prijs.

 

Terug naar cursussen najaar 2019

© 2010-2020 HOVO Alkmaar | Disclaimer | 088 - 466 3030 | facebook.com/hovoalkmaar | hovo.alkmaar@inholland.nl