Willen we het werk van Vincent van Gogh goed begrijpen, dan moeten we zeker ook kijken naar zijn levensverhaal. De talloze brieven die hij schreef aan onder anderen zijn broer Theo en zijn kunstenaarsvrienden zijn daarbij belangrijke aanknopingspunten. Ze bieden een schat aan informatie over onder meer zijn gemoedstoestand en zijn schilderijen, en zijn daarmee essentieel voor het begrijpen van zijn werken.

Hoewel Van Gogh pas laat besluit om kunstenaar te worden, maakt hij in zijn pakweg 9 werkzame jaren een enorme ontwikkeling door. Zo maakt hij bijvoorbeeld een opmerkelijke overgang in kleurgebruik van donkere tinten in Nederland naar heldere kleuren in Parijs. Ook lijkt hij steeds vaker zijn eigen gemoedstoestand te willen uitdrukken aan de hand van kleur en vorm. Daarmee is hij een grote inspiratiebron voor latere kunstenaars.

In deze korte cursus volgen we de carrière van Vincent van Gogh aan de hand van zijn mooiste en bekendste werken uit verschillende Nederlandse en internationale collecties. Welke kunstenaars inspireerden hem? Hoe verliep zijn stijlontwikkeling? En hoe helpen zijn brieven ons om zijn werk en leven beter te begrijpen? Deze en andere vragen krijgt u beantwoord in deze driedelige cursus over een van de grootste Nederlandse kunstenaars allertijden. Bent u erbij?

Indeling van de cursus:

  1. Drenthe, Nuenen en Antwerpen. We volgen de kunstenaar tijdens zijn eerste stappen in de kunst en naar zijn eerste meesterwerken, zoals De Aardappeleters
  2. Parijs en Arles. We volgen Vincent naar zijn broer Theo in Parijs, en vervolgens naar Arles in de Provence. U maakt kennis met zijn nieuwe (kunstenaars)vrienden en ontdekt hoe zij van invloed waren op zijn werk.
  3. Saint Rémy en Auvers-sur-Oise. In deze meest turbulente tijd, vol mentale strubbelingen, maakt Van Gogh nog veel van zijn absolute meesterwerken, zoals de wereldberoemde Ook ontdekt u in deze lezing welke grote invloed het werk van Vincent van Gogh had op latere collega’s.
Terug naar cursusaanbod

Cursusinformatie

  • donderdag
  • 8 en 15 december
  • 12 januari
  • € 120,00
  • 10:00 - 12:30 uur
  • Inholland Alkmaar

Docent Birgitte Mommers
Birgitte Mommers studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar afstuderen in 2005 is zij zich gaan toeleggen op het geven, ontwikkelen en schrijven van cursussen, lezingen en rondleidingen voor volwassenen. Daarbij speelt zij mede in op het actuele tentoonstellingsaanbod. De onderwerpen die zij behandeld, zijn uiteenlopend: hoewel zij afstudeerde op de kunst van de nieuwere tijd (renaissance en barok), is zij even goed thuis in oude culturen en kunststromingen uit de 20e eeuw. Met passie en gedegen kennis weet zij haar toehoorders mee te nemen in het onderwerp en hen te inspireren.

Ik wil mij aanmelden
(U wordt doorgeschakeld naar de website van Inholland Academy - erkend partner van HOVO Alkmaar).

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.