Start definitief, schrijf u nu nog in!

 

Hoofdstukken uit de Sterrenkunde
De sterrenkunde maakt een bijzondere tijd door: sterke telescopen uitgerust met nieuwe randapparatuur leveren informatie over verschijnselen aan de hemel die tot voor kort buiten bereik leken; modelvorming op basis van geavanceerde wis- en natuurkunde doen ons nieuwe verschijnselen begrijpen en numerieke simulaties suggereren wegen voor verder onderzoek.

In de HOVO-cursus ‘Sterrenkunde: een kennismaking’, verzorgd vanuit de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging ‘Metius’, werd in het afgelopen najaar een inleiding in de tegenwoordige sterrenkunde gegeven, een cursus die zonder gebruik van wis- en natuurkunde gevolgd kon worden. Vele deelnemers bleken belangstelling te hebben voor een korte vervolgcursus, waarin een beperkt aantal sterrenkundige onderwerpen uitgediept zou worden. Achtergrondkennis zoals bij de kennismakingscursus is verkregen (anders verkregen voorkennis van vergelijkbare aard mag ook) is wenselijk, maar ook in deze nieuwe korte cursus zal geen gebruik gemaakt worden van wis- en natuurkunde.

Onderwerpen

  1. Aardscheerders (Near Earth Objects): zoeken en classificeren van planetoïden die in toekomst mogelijk op aarde inslaan; consequenties van een inslag; mogelijkheden inslagen te voorkomen
  2. Gaia: de ruimtesonde die met verbazende precisie positiebepalingen aan de hemel uitvoert, o.a. leidend tot inzicht in de “archeologie” van de Melkweg
  3. Exoplaneten: planeten rond ander sterren dan onze zon, methoden om exoplaneten te vinden; indirecte en (toekomstige) directe waarnemingen; bewoonbare zone; analyse van de dampkring van een exoplaneet om de kans op leven vast te stellen
  4. Speculaties over de vorming van ons Zonnestelsel: hoe is onze zon ontstaan, hoe ontstonden de planeten, waarom is er een gat tussen Mars en Jupiter, waar komen de kometen vandaan?
Terug naar cursusaanbod

Cursusinformatie

  • vrijdag
  • 10 en 17 februari
  • 3 en 10 maart
  • € 160
  • 10:15 - 12:45 uur
  • Inholland Alkmaar

Docenten
De cursus wordt verzorgd door een tweetal leden van de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging “Metius”. Zij zijn allen gepensioneerd na een loopbaan waarin ze uitgebreide onderwijservaring hebben opgedaan.


Piet Cijsouw (tevens coördinator van de cursus) studeerde wiskunde met sterrenkunde en was hoogleraar wiskunde in Eindhoven.


Hans Klein Woud werkte als hoogleraar werktuigbouwkunde in Delft en voltooide na zijn pensionering een bacheloropleiding sterrenkunde aan de Leidse universiteit.

Lesmateriaal
Iedere cursist krijgt de pdf-versie van de gebruikte powerpoint presentaties toegestuurd.

Ik wil mij aanmelden
(U wordt doorgeschakeld naar de website van Inholland Academy - erkend partner van HOVO Alkmaar).

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.