Als geen ander wist hij met de bestaande conventies te breken door zijn personages van een ongekende psychologische diepgang te voorzien en over muzikaal stilistische grenzen heen te gaan. Dit heeft ertoe geleid dat deze aan de oppervlakte vaak komische werken helemaal niet zo grappig en luchtig zijn als vaak wordt gedacht. Mits goed uitgevoerd zijn het stuk voor stuk hoog dramatische werken waar steeds puur menselijke emoties centraal staan. Daarmee is dit repertoire een belangrijke opmaat voor de grote muziekdrama’s van de Romantiek geworden, dat tot ver in de 20e eeuw van invloed is geweest. Ook in onze tijd zijn Mozart-opera’s niet weg te denken van de internationale podia. Bijna ieder theater programmeert jaarlijks wel een Figaro of een Zauberflöte en de zalen zitten gegarandeerd vol. En velen beschouwen Don Giovanni als de ‘opera aller opera’s’…

In deze 6-delige cursus zal gekeken worden waarom Mozarts opera’s onverminderd populair blijven en wat maakt dat zij uitstijgen boven vergelijkbare composities in de 18e eeuw. Uiteraard zullen daarbij de historische en filosofische context, de ontstaansgeschiedenis en de toenmalige kritieken aan de orde komen, alsmede de muzikaal technische opbouw van deze werken. Maar dat niet alleen. Eveneens zal beoordeeld worden welke plaats zij innemen binnen de muziekgeschiedenis in het algemeen en wat zij ons vandaag nog te zeggen hebben.

De cursus zal rijkelijk geïllustreerd worden met passende beeld- en geluidfragmenten door hedendaagse, toonaangevende Mozart-vertolkers.

 

Terug naar cursusaanbod

Cursusinformatie

  • maandag
  • 6, 13, 20 en 27 november
  • 4 en 11 december
  • € 225
  • 14:45 - 17:15 uur
  • Inholland Alkmaar

Docent Frans Jansen
Frans Jansen is sinds zijn afstuderen in 2006 werkzaam als freelance docent muziekgeschiedenis (tot 2022 in combinatie met zijn werk als verpleegkundige in het Amsterdam UMC [locatie AMC]) en geeft hij regelmatig curussen voor verschillende HOVO's.

Tevens schrijft hij artikelen, interviews en recensies voor o.a. Klassieke ZakenLuister en Mens en Melodie, verschijnen er programmatoelichtingen van zijn hand en geeft hij concertinleidingen.

Ik wil mij aanmelden
(U wordt doorgeschakeld naar de website van Inholland Academy - erkend partner van HOVO Alkmaar).

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.