Het Kwartair – het geologische tijdvak van circa 2,5 miljoen jaar geleden tot heden ‒ is traditioneel de periode die gekenmerkt is door het wereldwijd voorkomen van ijstijden (glacialen). Waar circa vijftig jaar geleden gevreesd werd voor een naderende nieuwe ijstijd, is dit beeld nu wel helemaal omgeslagen. Niettemin hebben de ijstijdklimaten een heel gevarieerd en vaak imponerend assortiment van effecten gegenereerd bij de vorming van land en landschap. Denk maar aan de honderden meter dikke loess-afzettingen, maar ook aan uitgestrekte ijswigpatronen in toendragebieden en opmerkelijke bewegingen van gletsjers.

In deze cursus bestuderen we in de eerste plaats het herkennen en opsporen van vroegere klimaatcondities (bijvoorbeeld met behulp van stuifmeel, allerlei sedimenteigenschappen en vorst- en dooiverschijnselen) vanaf de klassieke glaciale modellen tot aan de moderne methodieken. Zo kunnen we dat spannende verhaal reconstrueren van opeenvolgende ijskoude glacialen. Daarnaast zullen we de invloed van wisselende klimaten onderzoeken op de vorming van terrastrappen, dalen en aangeslibbingen langs rivieren en van zand- en stofafzetting door het spel van de wind.

Terug naar cursusaanbod

Cursusinformatie

  • donderdag
  • 1, 8, 15 en 22 december
  • € 150,00
  • 14:00 - 16:30 uur
  • Inholland Alkmaar

Docent Jef Vandenberghe
Jef Vandenberghe is professor emeritus aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn wetenschappelijke expertise is gericht op het interpreteren van klimaatveranderingen in het verleden en vooral hun invloed op rivier- en windsystemen in diverse klimaatzones.

Lesmateriaal
Bij deze cursus is geen verplichte literatuur, evenmin een adequate Nederlandstalige achtergrondliteratuur. Maar eerstdaags verschijnt het volgende werk dat nader inzicht kan bieden voor geïnteresseerden in Arctische ecosystemen en klimaatverandering: ‘Permafrost nu en in de ijstijd’ door Ko van Huissteden en Jef Vandenberghe bij uitgeverij KNNV (9789050118637).

Ik wil mij aanmelden
(U wordt doorgeschakeld naar de website van Inholland Academy - erkend partner van HOVO Alkmaar).

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.