IJstijden van vroeger: opsporing en effecten op het landschap
Deze cursus laat zien hoe het klimaat van toen zijn sporen nagelaten heeft in het landschap van nu. Na afloop van deze cursus beseft u hoe de rimpels in het huidige Nederlandse landschap contrasteren met imposante landschappen wereldwijd. Maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze door gelijkaardige processen geboetseerd zijn in het klimaat van de laatste 2,5 miljoen jaar!Het Kwartair – het geologische tijdvak van circa 2,5 miljoen jaar geleden tot heden ‒ is traditioneel de periode die gekenmerkt is door het wereldwijd voorkomen van ijstijden (glacialen). Waar circa vijftig jaar geleden gevreesd werd voor een naderende nieuwe ijstijd, is dit beeld nu wel helemaal omgeslagen. Niettemin hebben de ijstijdklimaten een heel gevarieerd en vaak imponerend assortiment van effecten gegenereerd bij de vorming van land en landschap. Denk maar aan de honderden meter dikke loess-afzettingen, maar ook aan uitgestrekte ijswigpatronen in toendragebieden en opmerkelijke bewegingen van gletsjers.
In deze cursus bestuderen we in de eerste plaats het herkennen en opsporen van vroegere klimaatcondities (bijvoorbeeld met behulp van stuifmeel, allerlei sedimenteigenschappen en vorst- en dooiverschijnselen) vanaf de klassieke glaciale modellen tot aan de moderne methodieken. Zo kunnen we dat spannende verhaal reconstrueren van opeenvolgende ijskoude glacialen. Daarnaast zullen we de invloed van wisselende klimaten onderzoeken op de vorming van terrastrappen, dalen en aangeslibbingen langs rivieren en van zand- en stofafzetting door het spel van de wind.
Terug naar cursusaanbodCursusinformatie
- donderdag
- 1, 8, 15 en 22 december
- € 150,00
- 14:00 - 16:30 uur
- Inholland Alkmaar
Docent Jef Vandenberghe
Jef Vandenberghe is professor emeritus aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn wetenschappelijke expertise is gericht op het interpreteren van klimaatveranderingen in het verleden en vooral hun invloed op rivier- en windsystemen in diverse klimaatzones.
Lesmateriaal
Bij deze cursus is geen verplichte literatuur, evenmin een adequate Nederlandstalige achtergrondliteratuur. Maar eerstdaags verschijnt het volgende werk dat nader inzicht kan bieden voor geïnteresseerden in Arctische ecosystemen en klimaatverandering: ‘Permafrost nu en in de ijstijd’ door Ko van Huissteden en Jef Vandenberghe bij uitgeverij KNNV (9789050118637).