Start definitief, schrijf nu nog in!

Op ons continent leidt de invasie van Rusland in Oekraïne tot toenemende zorg, met de dreiging van escalatie. In het Midden-Oosten zijn Iran en Saoedi-Arabië sterk afhankelijk van de olieproductie. China haalt de banden met beide aan en werpt zich op als vredestichter tussen deze voormalige aartsvijanden. Turkije heeft een hyperinflatie en hoge schulden aan het buitenland. Het is niet waarschijnlijk dat de herverkiezing van Erdogan als president, de situatie zal verbeteren.

Het geheel overziend komen gaandeweg de contouren van een nieuwe wereldorde naar voren. Met scherpere tegenstellingen tussen landen(blokken), minder samenwerking en grotere kans op conflicten. In de cursus komen bovengenoemde elementen aan de orde. De invalshoek is daarbij drieledig: historisch, economisch en politiek.

Het economische onderdeel betreft mede cijfers en grafieken, maar geen wiskundige formules.

De cursus bestaat uit de volgende zes colleges:

 1. Naar een minder afhankelijk Europa
 2. China: geopolitiek en strategie
 3. Opkomst van China: sterke punten, maar ook problemen
 4. Verzwakkend Rusland
 5. Turkije: naar een houdbare economische en politieke ontwikkeling
 6. Iran en Saoedi-Arabië: beide olieproducenten, maar grote verschillen
Terug naar cursusaanbod

Cursusinformatie

 • donderdag
 • 19 oktober
 • 2, 9, 16, 23 en 30 november
 • € 225
 • 13:45 - 16:15 uur
 • Inholland Alkmaar

Docent Piet Buitelaar
Dr. Piet Buitelaar studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde op een dissertatie over de overheidsfinanciën van Nederland. Hij was als wetenschappelijk hoofdmedewerker werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam en tot voor kort als econoom verbonden aan De Nederlandsche Bank. Gedurende de laatste vijf jaar heeft hij periodiek gastcolleges gegeven aan diverse universiteiten in China, met name aan de Business School van de Guangxi University in Nanning. Bij HOVO Alkmaar heeft hij eerder cursussen gegeven over ‘Europa’ en over ‘Globalisering & verschuivende machtsverhoudingen’.

Ik wil mij aanmelden
(U wordt doorgeschakeld naar de website van Inholland Academy - erkend partner van HOVO Alkmaar).

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.