Marokko is door zijn geografische ligging al eeuwenlang een schakel tussen Europa, Afrika en het Midden Oosten. In de hoogtijdagen strekte het Marokkaanse rijk zich uit van Noord Spanje tot in het huidige Mali en Tunesië. De rijke geschiedenis wordt weerspiegeld in de koningssteden Marrakech, Fez en Rabat. De invloed van de drie continenten komt nog steeds tot uiting in de menging  die alle culturele uitingen kenmerkt, maar ook in de hybride samenstelling en identiteit van de bevolking. Gemengd  met de oorspronkelijke Berberse en Joodse taal en cultuur resulteert dat in een intrigerende samenleving, waarbinnen zich momenteel een boeiend proces afspeelt tussen modernisering en traditie.

Momenteel manifesteert Marokko zich als een belangrijke speler en bemiddelaar in de roerige relaties tussen Europa, Afrika en het Midden Oosten.

De drie inleiders, allen verbonden of verbonden geweest aan de Universiteit van Leiden hebben in april 2021  de vierde editie van het boek ‘Geschiedenis van Marokko’ (Uitgeverij Bulaaq) uitgebracht. Daarin wordt een breed beeld van de geschiedenis, het land en de samenleving geschetst, gebaseerd op hun langdurige verblijf en onderzoek in dat land. Naar aanleiding van het boek boek is een zesdelige cursus ontwikkeld, waarin elke inleider twee colleges verzorgt over een specifiek thema.

Terug naar cursusaanbod

Cursusinformatie

  • maandag
  • 3, 10, 24 en 31 oktober
  • 7 en 14 november
  • € 210,00
  • 10:00 - 12:30 uur
  • Inholland Alkmaar

Docenten 

Nadia Bouras
Nadia Bouras (Amsterdam, 1981) is historicus en verbonden aan de Universiteit Leiden. Gepromoveerd op het proefschrift over de verbondenheid met het land van herkomst. Haar recente boek is ‘Een klas apart. Geschiedenis van een Arabische school in Amsterdam.’ Ze is tevens boekrecensent voor NPO radio1 programma ‘Onvoltooid Verleden Tijd.

Drs. Paolo De Mas
Drs. Paolo De Mas (1948) is geograaf en sinds 1974 actief in Marokko, als onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam, diplomaat en eerste directeur van het Nederlands Instituut in Rabat.Dr. Herman Obdeijn

Dr. Herman Obdeijn  (1938), historicus was hoofddocent geschiedenis van Noord-Afrika in Leiden en attaché aan de Nederlandse ambassade in Rabat. Samen met Abdelkader Benali schreef hij ‘Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005.

Lesmateriaal
Aanbevolen Literatuur; Herman Obdeijn, Paolo De Mas en Nadia Bouras. Geschiedenis van Marokko. (2021 4e editie), Uitgeverij Bulaaq.

Ik wil mij aanmelden
(U wordt doorgeschakeld naar de website van Inholland Academy - erkend partner van HOVO Alkmaar).

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.