Marokko: oud rijk, jonge staat en intrigerende samenleving
Het koninkrijk Marokko kent een uiterst diverse bevolking en samenleving, met diepe historische wortels in het eeuwenoude sultanaat. Daarnaast ondervindt het de economische, culturele en sociale invloeden van de globalisering. Het resultaat is een een uniek koninkrijk., dat zich manifesteert als een belangrijke partner voor Europa en een belangrijke speler in de ingewikkelde en onstabiele regio. De drie inleiders, met lange en diverse ervaring bieden u een brede en verrassende inkijk.Marokko is door zijn geografische ligging al eeuwenlang een schakel tussen Europa, Afrika en het Midden Oosten. In de hoogtijdagen strekte het Marokkaanse rijk zich uit van Noord Spanje tot in het huidige Mali en Tunesië. De rijke geschiedenis wordt weerspiegeld in de koningssteden Marrakech, Fez en Rabat. De invloed van de drie continenten komt nog steeds tot uiting in de menging die alle culturele uitingen kenmerkt, maar ook in de hybride samenstelling en identiteit van de bevolking. Gemengd met de oorspronkelijke Berberse en Joodse taal en cultuur resulteert dat in een intrigerende samenleving, waarbinnen zich momenteel een boeiend proces afspeelt tussen modernisering en traditie.
Momenteel manifesteert Marokko zich als een belangrijke speler en bemiddelaar in de roerige relaties tussen Europa, Afrika en het Midden Oosten.
De drie inleiders, allen verbonden of verbonden geweest aan de Universiteit van Leiden hebben in april 2021 de vierde editie van het boek ‘Geschiedenis van Marokko’ (Uitgeverij Bulaaq) uitgebracht. Daarin wordt een breed beeld van de geschiedenis, het land en de samenleving geschetst, gebaseerd op hun langdurige verblijf en onderzoek in dat land. Naar aanleiding van het boek boek is een zesdelige cursus ontwikkeld, waarin elke inleider twee colleges verzorgt over een specifiek thema.
Terug naar cursusaanbodCursusinformatie
- maandag
- 3, 10, 24 en 31 oktober
- 7 en 14 november
- € 210,00
- 10:00 - 12:30 uur
- Inholland Alkmaar
Docenten
Nadia Bouras
Nadia Bouras (Amsterdam, 1981) is historicus en verbonden aan de Universiteit Leiden. Gepromoveerd op het proefschrift over de verbondenheid met het land van herkomst. Haar recente boek is ‘Een klas apart. Geschiedenis van een Arabische school in Amsterdam.’ Ze is tevens boekrecensent voor NPO radio1 programma ‘Onvoltooid Verleden Tijd.
Drs. Paolo De Mas
Drs. Paolo De Mas (1948) is geograaf en sinds 1974 actief in Marokko, als onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam, diplomaat en eerste directeur van het Nederlands Instituut in Rabat.
Dr. Herman Obdeijn
Dr. Herman Obdeijn (1938), historicus was hoofddocent geschiedenis van Noord-Afrika in Leiden en attaché aan de Nederlandse ambassade in Rabat. Samen met Abdelkader Benali schreef hij ‘Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005.
Lesmateriaal
Aanbevolen Literatuur; Herman Obdeijn, Paolo De Mas en Nadia Bouras. Geschiedenis van Marokko. (2021 4e editie), Uitgeverij Bulaaq.