Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in Indië

Hoofdonderwerpen:

  1. De mannen van het KNIL: bestuurder, geneesheer en militair
  2. De vrouwen van het KNIL:  njai, echtgenote en militair

Hoe kwam het KNIL in de wereld? Wie waren de mensen die het KNIL vormden? En hoe zat het met de opheffing in 1950? Simpele vragen, die het uitgangspunt vormden voor Een eervol bestaan. De geschiedenis van het KNIl, 1814-1950. (2022) In dit omvangrijke boek staat de historie van dit fascinerende leger opgetekend aan de hand van vooral egodocumenten van en over het KNIL zelf. Hoe dachten ze  zelf over hun bestaan? Aan het woord komen onbekende manschappen maar ook bekende, zoals Colijn.

De tweedelige cursus geeft vooral een menselijk portret van de wereld van dit leger dat ver weg van Nederland een eigen bestaan leidde. Voorbij komen kwesties als etniciteit, slavernij, het kazerneconcubinaat, de introductie van de fiets en moderne wapens en de grote inhaalslag vanaf 1935. Dan komt ook generaal Berenschot voorbij, de president Kennedy van zijn tijd. Wist u dat er in 1944 ook vrouwen in het KNIL werden opgenomen?

Tijdens de dekolonisatie werd de krijgsmacht in de Oost uitgebreid met andere troepen, maar het KNIL bleef de oervorm. Natuurlijk is er aandacht voor de inzet van militair geweld, waar destijds veelal anders over werd gedacht, getuige het groot aantal Militaire Willemsordes. Hoe zit dat, waarom was dat toen zo? En hoe veranderde het denken over het KNIL: ooit gold het als een ‘eervol bestaan’, dat kunnen we ons niet goed meer voorstellen. Kennismaken met het KNIL betekent ook: kennismaken met een verleden dat anders was, en daardoor interessant.

Terug naar cursusaanbod

Cursusinformatie

  • donderdag
  • 13 en 20 april
  • € 80
  • 13:45 - 16:15 uur
  • Inholland Alkmaar

Docent
Vilan van de Loo: "Eigenlijk lag het voor de hand dat ik Nederlands ging studeren, maar het duurde even eer ik het ontdekte. Eerst had ik roeping voor de toneelschool, daarna voor de opleiding coupeuse en zo ging het even door. Wat bij je hoort, ligt vaak voor je voeten. Maar je kijkt naar de horizon. In 1993 studeerde ik in Leiden cum laude af, richting Indische letterkunde. In januari 2014 ben ik gepromoveerd. Ik heb een kast vol dromen en idealen; zoals Aletta Jacobs al zei; er is nog zoveel te doen op de wereld."

Ik wil mij aanmelden
(U wordt doorgeschakeld naar de website van Inholland Academy - erkend partner van HOVO Alkmaar).

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.