Duitse geschiedenis van de negentiende tot de eenentwintigste eeuw
Wie in Nederland denkt aan Duitse geschiedenis komt onvermijdelijk uit op de vraag hoe de gruweldaden van het nationaalsocialistische bewind van Adolf Hitler hebben kunnen plaatsvinden.Start definitief, schrijf nu nog in!
Vanuit diverse invalshoeken kan deze vraag worden beantwoord. Het politieke klimaat zoals dat in de Duitse gebieden na de overwinning op Napoleon is ontstaan is er één. De cultureel-mentale gemoedstemming die zich in de tweede helft van de negentiende eeuw onder invloed van nationalisme en imperialisme heeft ontwikkeld, vormt een andere invalshoek. De verloren Eerste Wereldoorlog waarvan de teleurstelling door veel Duitsers niet kon worden verwerkt, is een derde invalshoek. De bijzondere economische ontwikkeling vormt een vierde invalshoek. De vorming in de tweede helft van de negentiende eeuw van Duitsland als economische grootmacht in Europa en de wereld, de ongekende economische groei tijdens de Weimarrepubliek en de grote werkeloosheid na de beurskrach van 1929, staan hierin centraal.
In de cursus komen deze invalshoeken aan bod. Daarbij dient een kader van een geschiedenis van Duitsland vanaf de Franse revolutie in 1789 tot aan het nieuwe verenigde Duitsland, dat in de eenentwintigste eeuw wederom in Europa een leidende rol speelt. In een achttal bijeenkomsten wordt deze Duitse geschiedenis uitgewerkt.
Terug naar cursusaanbodCursusinformatie
- maandag
- 9, 16 en 30 oktober
- 6, 13 en 27 november
- 4 en 11 december
- € 285
- 10:15 - 12:45 uur
- Inholland Alkmaar
Docent Jan van der Maas
Jan van der Maas is gepensioneerd docent. Hij was jarenlang verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij gaf onder meer cursussen cultureel-mentale geschiedenis aan de masteropleiding van de opleiding leraar geschiedenis. Bij de Hogeschool van Amsterdam is hij nog actief op het terrein van Europese cultuur en historiografie voor de masteropleiding. Hij doet tevens onderzoek naar armenzorg in Amsterdam in de negentiende en twintigste eeuw.