De reis vangt aan met de stormachtige ontwikkelingen aan het begin van de 20e-eeuw die tot uitbarsting komen in het revolutiejaar 1917 en zal eindigen in 1975, het sterfjaar van Sjostakovitsj waarin het sovjetleven wat meer lucht heeft gekregen.

De geniale Sjostakovitsj heeft zijn leven lang een moeizame relatie met het steeds totalitairder wordende sovjetregime; de ene keer wordt hij de hemel in geprezen, de andere keer legt men hem het vuur na aan de schenen. Dit laatste maakt hem tot een meester in het muzikaal verhullen van wat hem ten diepste beweegt. Of hij zich nu van overdreven pathos of een burleske bedient, daaronder liggen afschuw, wanhoop – en hoop. Hij schrijft niet maar spréékt via de muziek! Sjostakovitsj weet zijn persoonlijke leed om te vormen tot werken met een universele zeggingskracht. Daarom overdondert zijn muziek, bijna vijftig jaar na zijn dood, nog altijd omdat die raakt aan de diepste emoties van de mens.

 

Terug naar cursusaanbod

Cursusinformatie

  • maandag
  • 6, 13 en 20 maart
  • € 120
  • 13:45 - 16:15 uur
  • Inholland Alkmaar

Docent

May Verheyen ging na haar studie kunstgeschiedenis naar de Nederlandse Filmacademie, werkte als scenarioschrijver mee aan documentaires en vertaalde boeken. Zij publiceerde verhalen, poëzie en een roman. Sinds enige jaren schrijft zij voordrachten waarin het accent ligt op twintigste-eeuwse componisten, die aan de hand van muziekfragmenten, literaire teksten en beeldmateriaal in hun tijd worden bezien.

Ik wil mij aanmelden
(U wordt doorgeschakeld naar de website van Inholland Academy - erkend partner van HOVO Alkmaar).

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws van HOVO Alkmaar, zoals nieuwe cursussen en inspirerende lezingen en excursies? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. HOVO Alkmaar behandelt uw persoonlijke gegevens vertrouwelijk en verstrekt deze niet aan derden.